Mondekar, Flego i Pupovac primili izaslanstvo kanadskih zastupnika iz udruge "Canada Europe Parliamentary Association"

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Srećko Flego i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primili su u odvojenim susretima izaslanstvo kanadskih zastupnika iz udruge "Canada Europe Parliamentary Association". 

Na sastanku s predsjednikom Odbora za europske poslove Danielom Mondekarom i članovima Odbora fokus razgovora bio je na novoj ulozi Hrvatskoga sabora i Odbora za europske poslove, nakon što je Hrvatska postala članica Europske unije. Daniel Mondekar istaknuo je aktivniju ulogu Sabora u kontekstu europskih poslova, a predstavio je i novi Zakon o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima. U novim okolnostima Odbor je orijentiran na razmatranje dokumenata Europske unije i stajališta RH o dokumentima Unije, razmatranje izvješća Vlade o sastancima Vijeća Europske unije kao i na postupak provjere poštivanja načela supsidijarnosti, dodao je Mondekar. Voditelj izaslanstva "Canada Europe Parliamentary Association" David Tilson ovom je prigodom uputio čestitke povodom ulaska RH u Europsku uniju. Uz čestitke ukazao je i na izazove koji su pred Europskom unijom poput globalne ekonomske krize i velike nezaposlenosti, posebice mladih.

Na sastanku s voditeljem Izaslanstva Hrvatskoga sabora u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozdenom Srećkom Flegom i članovima Izaslanstva istaknuti su dobri bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja. Jačanje znanstvene i kulturne suradnje sugovornici su ocijenili vrlo korisnom. Gvozden Srećko Flego izvijestio je kanadske kolege o aktivnostima koje provodi Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Flego se posebno osvrnuo na aktivnosti zbog važnih pitanja međunarodne politike s posebnim naglaskom na zaštitu ljudskih i manjinskih prava.
U nastavku je bilo riječi o zastupljenosti nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac s članovima Odbora predstavio je gostima vanjskopolitičke ciljeve Republike Hrvatske te posebno istaknuo važnost suradnje sa zemljama regije. Hrvatska podržava proširenje Europske unije i podupire "europsku perspektivu" susjednih zemalja te će im biti pouzdan partner, dodao je Pupovac. Uspostavljanje političke, sigurnosne i socijalne stabilnosti u zemljama regije i hrvatski je interes, istaknuo je. 

U nastavku se razgovaralo o  razvijanju trgovinske i gospodarske suradnje Kanade i Europske unije.
 

Author: Služba za medije