Marija Jelkovac primila izaslanstvo sudske i zakonodavne vlasti Kirgiske Republike

Zagreb – Potpredsjednica Odbora za pravosuđe Marija Jelkovac primila je izaslanstvo sudske i zakonodavne vlasti Kirgiske Republike koje je u studijskom posjetu Republici Hrvatskoj u okviru projekta "Podrška vladavini prava u Kirgiskoj Republici". Sastanku je nazočio i član Odbora za pravosuđe Goran Aleksić.

Izaslanstvo visokih predstavnika sudske i zakonodavne vlasti Kirgiske Republike boravi u Republici Hrvatskoj i njezinim institucijama od 23. do 24. veljače u okviru projekta “Podrška vladavini prava u Kirgiskoj Republici” koji financira Europska unija, a provodi Njemačko društvo za međunarodnu suradnju.

Potpredsjednica Odbora za pravosuđe Marija Jelkovac uvodno je predstavila reformu pravosuđa u RH te istaknula kako je riječ o teškom, opsežnom i kompleksnom procesu. -Od otvaranja pregovora o pristupanju Europskoj uniji 2005. RH sustavno radi na reformi i razvoju pravosudnog sustava. Strategijom reforme pravosudnog sustava i Nacionalnim programom suzbijanja korupcije zacrtani su opći ciljevi reforme koji su mijenjani u dopunjavani, a odnose se na reorganizaciju i racionalizaciju sustava, rasterećenje sudova, smanjenje broja predmeta, skraćivanje duljine sudskih postupaka, ujednačavanje sudske prakse, veću dostupnost sudova te informatizaciju sustava općenito. Reformske dokumente pratio je i intenzivan zakonodavni rad na usvajanju pravne stečevine EU-a. Uz to Europska komisija prati primjenu zakonodavstva EU-a te napredak zemlje članice, a mi smo odgovorni za pravovremeno i točno prenošenje direktiva EU-a u naše nacionalno zakonodavstvo, pojasnila je Jelkovac.

Dosadašnje reformske aktivnosti bile su usmjerene na neovisnost pravosuđa, razvoj i daljnju profesionalizaciju, učinkovitost sustava, strateško planiranje, racionalizaciju sudova i državnih odvjetništava, uvođenje modernih tehnologija, besplatnu pravnu pomoć te probaciju. U budućnosti planiramo više raditi na mobilnosti sudaca i ostalih pravosudnih službenika te na uvođenju suvremenih informacijskih tehnologija. U razdoblju ispred nas posebno ćemo se baviti mjerama za učinkovitu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, dodala je. Zaključno je istaknula da je reforma pravosuđa trajan proces koji se stalno razvija i usavršava i koji obvezuje sve sudionike da svojim djelovanjem i ponašanjem doprinesu promjenama kojima se teži.

U ime kirgiskog izaslanstva Guljan Esenalieva izdvojila je neke osnovne elemente reforme pravosuđa u Kirgijskoj Republici. –Od samostalnosti 1991. radimo na reformi pravosuđa, a  posljednja reforma započela je 2012. od kada je usvojen niz zakona te sustav stalno usavršavamo. U zemlji od 6 milijuna stanovnika imamo 72 suda te 450 sudaca, istaknula je. Osnovni ciljevi reforme pravosuđa su neovisnost sudske vlasti te efikasnost i pristupačnost sudova kao i izgradnja dodatnog povjerenja u sudove.

U nastavku su razmijenjena iskustva o financijskim izdvajanjima za sudove, nadležnostima Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora kao i o  promjenama u pravosudnom sustavu od kada je Hrvatska postala članica Europske unije.

Author: Služba za medije