Marasović i Hrelja održali sastanak s predsjednikom Europskog odbora za socijalna pitanja Vijeća Europe Quesadom

Zagreb - Dujomir Marasović, potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, i Silvano Hrelja, predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskoga sabora, primili su u posjet predsjednika Europskog odbora za socijalna prava Vijeća Europe Luisa Jimena Quesadu. 

Sastanku su nazočile i članice odbora Ana Komparić Devčić, Višnja Fortuna i Marija Lugarić. Uz predsjednika Europskog odbora za socijalna prava Vijeća Europe bio je i voditelj Odjela za Europsku socijalnu povelju Regis Brillat. Sastanku  je nazočio Nedjeljko Marković, predsjednik Udruge Pragma koja je osnovana radi promicanja, razvitka i unaprjeđenja svih vidova socijalne i zdravstvene zaštite socijalno ugroženih i bolesnih osoba, a već dulje vrijeme surađuje s Vijećem Europe. 

Luis Jimena Quesada pohvalio je opredijeljenost Hrvatske za ispunjavanje preuzetih međunarodnih obveza te se založio za pristupanje Hrvatske revidiranoj Europskoj socijalnoj povelji. Naglasio je važnost jačanja odnosa Vijeća Europe s nacionalnim parlamentima, posebice zbog Europske socijalne povelje, te rekao kako je i sama funkcija Europskog odbora za socijalna prava Vijeća Europe utvrđivati postoji li usklađenost Europske socijalne povelje i nacionalnog zakonodavstva. 

Silvano Hrelja smatra kako bi civilno društvo trebalo oformiti određeni centar koji bi koordinirao i kontrolirao primjenu Europske socijalne povelje jer sama ratifikacija bez primjene ne znači puno. Također je naglasio kako je za samu primjenu Povelje presudna edukacija stručnjaka, posebno političara. Izvijestio je prisutne kako je Predsjednik RH sazvao Vijeće za socijalnu pravdu 28. studenoga te obećao kako će se na tom sastanku osobno založiti za strategiju ratifikacije. Marija Lugarić naglasila je kako parlament ima jednako važnu ulogu u donošenju zakona kao i u njihovoj primjeni. Istaknula je važnost instrumenta Povelje, međutim potrebno je vrijeme u kojem bi se napravila analiza financijskog okvira bez kojeg nema učinkovite implementacije, rekla je Lugarić. 

Quesada se složio s važnošću izrade analize financijskog učinka Povelje i založio se za jače uključivanje parlamenata u analizu izviješća koja vlade podnose Vijeću Europe. Istaknuo je važnost uključivanja nevladinih organizacija i socijalnih partnera. 
 

Author: Služba za medije