Zdenka Čuhnil primila predsjednika Zastupničkog doma parlamenta Češke Republike Miloslava Vlčeka

Zagreb - Predsjednica Odbora za razvoj i obnovu Hrvatskoga sabora i voditeljica Hrvatsko-češke skupine prijateljstva Zdenka Čuhnil razgovarala je s predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Češke Republike Miloslavom Vlčekom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj zajedno s izaslanstvom, u kojem je i potpredsjednik Zastupničkog doma Jan Kasal te Karel Šplichal, zastupnik i voditelj skupine prijateljstva s Hrvatskom češkog parlamenta. Uz Zdenku Čuhnil, sastanku su nazočili i članovi Hrvatsko-češke skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru, zastupnice Ivanka Roksandić i Karmela Caparin te zastupnici Boris Kunst i Željko Turk.

Obostrano je iskazano veliko prijateljstvo koje veže dva naroda i dvije zemlje. Uz odlične bilateralne odnose na službenoj razini, dvije zemlje vežu mnogobrojni i svakodnevni neslužbeni kontakti, a posebno su dragocjeni oni koji omogućuju suradnju, upoznavanje i razmjenu kulturnih sadržaja i običaja dva naroda. Zdenka Čuhnil izrazila je zahvalu za svu potporu i pomoć koju je Češka nesebično upućivala Hrvatskoj, od početka Domovinskog rata, sve do današnjeg vremena, kad se Hrvatska nalazi pred vratima punopravnog članstva u Europskoj uniji. Posebice je zahvalila na potpori koju Češka daje Hrvatskoj na putu prema europskim integracijama, prenošenjem čeških iskustava iz pristupnih pregovora.

Predsjednik Zastupničkog doma češkog parlamenta zahvalio je na dobrodošlici i izrazio punu spremnost Češke u prenošenju njenih iskustava Hrvatskoj, kako iz faze pregovora i uskladbe zakonodavstva, tako i vremena otkako je Češka punopravna članica Unije. Ujedno je izrazio punu potporu Češke Republike Hrvatskoj na njenom putu u EU te je izložio u kratkim crtama zadaće i novu ulogu češkog parlamenta u EU. Istaknuo je značaj parlamentarne diplomacije, posebice njenu djelotvornost u rješavanju mnogih pitanja, što svakako treba iskoristiti, u vremenu dok se zemlja nalazi u pregovorima za članstvo, ali i poslije, u vrijeme članstva u Uniji. Na kraju je izrazio uvjerenje da će se suradnja Češke i Hrvatske nastaviti na svim razinama, posebice onoj međuparlamentarnoj.

Author: Služba za odnose s javnošću