Neven Mimica i članovi Odbora primili izaslanstvo Odbora za pitanja Europske unije Bundestaga Savezne Republike Njemačke

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica i članovi Odbora primili su u službeni posjet izaslanstvo Odbora za pitanja Europske unije Bundestaga Savezne Republike Njemačke. Razgovaralo se o najaktualnijim pitanjima vezanim uz završetak pregovora i članstvo Hrvatske u EU.

Neven Mimica sa zadovoljstvom je ustvrdio kako dva parlamentarna odbora vrlo dobro surađuju, s čime se složio i predsjednik Odbora za pitanja EU Bundestaga Gunther Krichbaum, izrazivši spremnost Njemačke da pomogne Hrvatskoj i u samoj završnici njezinog pristupnog procesa prema EU. Zanimao se za pitanja reguliranja provođenja referenduma građana za EU i u vezi s time donošenje ustavnih promjena, trenutačnoj podršci hrvatske javnosti za EU i drugim pitanjima.

Neven Mimica rekao je da je Hrvatska uspjela uspješno suziti područja na kojima se još trebaju napraviti reformski zahvati. Ostao je još dio političkih kriterija u koje ulazi suradnja s Haaškim sudom, reforma državne uprave, borba protiv korupcije i reforma pravosuđa. "Dobro je što se parlamentarni konsenzus pretvara u čvrstu političku volju da ove preostale političke kriterije uspješno riješimo", istaknuo je. No, ta politička volja bit će potrebna i na pitanju ustavnih promjena koje se donose dvotrećinskom većinom, rekao je Mimica. Izvijestio je da u Saboru počinje rasprava o pristupanju promjeni Ustava i određivanju opsega tih promjena. Ustav se treba mijenjati zbog nekoliko stvari vezanih uz završetak pregovora i funkcioniranja Hrvatske kao buduće članice EU. Oko samih sadržaja ustavnih promjena koje se odnose na europski paket nema nesuglasja, ali je pitanje treba li u Ustav odmah ugraditi one vrijednosti koje će Hrvatskoj omogućiti normalno funkcioniranje kao članice EU. Prijedlozi oporbe idu upravo u tom smjeru cjelovitog sadržaja europskih promjena koje obuhvaćaju i uređivanje načina glasovanja Hrvata koji ne žive u Hrvatskoj. Oporba smatra da i to ulazi u europski paket i kako je ta pitanja nužno regulirati promjenama Ustava, rekao je Mimica. Pojasnio je da je sporan način reguliranja ostvarivanja glasačkog prava dijaspore, a ne samo ostvarivanje prava.

Što se tiče referenduma građana za EU, Mimica je rekao da na tom pitanju postoji suglasnost vladajuće koalicije i opozicije. Sadašnja ustavna odredba traži više od 50 posto svih upisanih birača. Kako je sadašnja razina podrške javnosti između 50 i 60 posto, moglo bi se dogoditi da oni koji ne izađu na referendum svojim ne izlaskom odluče o referendumu i da on bude neuspješan. Stoga je postignuto suglasje oko prijedloga da referendum bude uspješan ako više od 50 posto izašlih na referendum glasa za članstvo Hrvatske u EU. Gunther Krichbaum smatra da je vremenski okvir vrlo važan, jer nakon referenduma slijedi proces ratifikacije Pristupnog ugovora od strane parlamenata članica EU. Drži dobrim rješenjem da se broje samo glasovi onih koji su pristupili referendumu, a ne ukupnih birača.
 

Author: Služba za odnose s javnošću