Dragan Kovačević i članovi Odbora primili izaslanstvo Odbora za pitanja Europske unije Bundestaga

Zagreb - Predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Dragan Kovačević i članovi Odbora primili su u službeni posjet izaslanstvo Odbora za pitanja Europske unije Bundestaga. 

Predsjednik Odbora za pitanja EU Bundestaga Gunther Krichbaum rekao je da Njemačka želi pomoći Hrvatskoj i na preostaloj dionici puta u Europsku uniju i to na način koji je Hrvatskoj najpotrebniji. Istaknuo je jake veze Hrvatske i Njemačke u području gospodarstva, te najavio održavanje Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma u lipnju. Interesirao se za specifična pitanja iz procesa pregovora, posebice ona koja se tiču pregovaračkog poglavlja Tržišno natjecanje i restrukturiranja brodogradnje. "Važno nam je da identificiramo područja gdje vas još možemo podržati", rekao je. 

Dragan Kovačević rekao je da je Hrvatska polovinom 2009. godine bila izložena najvećem udaru globalne krize, ali se Vlada uhvatila ukoštac s tom situacijom i odlučno krenula u tri smjera: prvi je obračun s kriminalom i korupcijom, drugi su mjere gospodarskog oporavka, a treći smjer bio je nastavak pregovora za članstvo Hrvatske u EU nakon slovenske blokade. U gospodarskom dijelu povučene su mjere fiskalne i monetarne politike - povećana je visina osiguranog depozita građana, a smanjene su obvezne pričuve. Tako se spriječilo masovno povlačenje novaca građana iz banaka. S druge strane povučene su neke nepopularne mjere, uvećan je porez na dodanu vrijednost, uveden je krizni porez, a drastično su smanjene proračunske stavke u smislu javne potrošnje. Sve u svemu, zaključio je Kovačević, godina iza nas bila je iznimno teška godina. No, unatoč lošim ekonomskim pokazateljima: smanjenje BDP-a, smanjenje industrijske proizvodnje za 9,2 posto, smanjenje robnog izvoza za 20 posto, povećanje nezaposlenosti i vanjskog duga, makroekonomski kriteriji na kraju godine bili su stabilni. Kriza je nadasve omogućila da strukturni problemi u gospodarstvo izbiju na površinu. Prije desetak dana Vlada je predstavila program gospodarskog oporavka koji su podržale gotovo sve interesne skupine, rekao je Kovačević. Mjere iz programa obuhvaćaju sve segmente društva, od financija do javne uprave, obrazovanja i znanosti.

Što se tiče privatizacije brodogradilišta, Kovačević je rekao da je natječaj za prodaju šest brodogradilišta u tijeku. Istaknuo je da je ključ u dobrim ponudama, dobrim investitorima, a znajući da Hrvatska ima veliku tradiciju u brodogradnji i rezultate na svjetskom tržištu, očekuje ozbiljne ponude na tom području. "Problem brodogradnje povlači se od osamostaljenja Hrvatske i krajnje je vrijeme da se riješi kroz ozbiljnu privatizaciju. Mi se nadamo uspjehu", istaknuo je Kovačević. Što se tiče reperkusija tog pitanja na referendum, smatra da za to nema uvjeta, jer, kako je rekao "mi smo se već ranije odredili kao narod i nacija za EU i to se ne dovodi u pitanje".

Author: Služba za odnose s javnošću