Josip Đakić primio zastupnika izraelskog parlamenta Moshea Mutza Matalona

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskoga sabora Josip Đakić održao je sastanak sa zastupnikom izraelskog parlamenta – Knesseta i predsjednikom Skupine prijateljstva Izrael – Hrvatska Mosheom Mutzom Matalonom. Sastanku je nazočio i veleposlanik Države Izrael u RH Yosef Amrani. 

Središnja tema razgovora bila je skrb o ratnim vojnim invalidima. Uvodno je Josip Đakić predstavio rad Odbora za ratne veterane te je upoznao goste sa zakonskim okvirima koji obuhvaćaju ovo područje. Sugovornici su se složili da ratni vojni invalidi, ali i svi veterani, trebaju imati zasluženo mjesto u društvu koje su stvarali. Razmjenjujući iskustva u radu sa ratnim vojnim invalidima zaključeno je da postoje velike mogućnosti suradnje. Sustav potpora u obje zemlje prvenstveno obuhvaća materijalnu i zdravstvenu skrb za najugroženije segmente populacije, ali i projekte rehabilitacije i integracije ratnih vojnih invalida. Razgovaralo se i o mogućnosti razmjene iskustava u radu sa oboljelima od PTSP-a. Osvrnuvši sa na aktualnu raspravu o registru branitelja, Josip Đakić rekao je da je njegov osobni stav da se registar, prema postojećim zakonima i članku 37. Ustava RH, ne smije objavljivati. 

Naglasivši važnost promicanja aktivnog života ratnih vojnih invalida, Josip Đakić pozvao je Moshea Mutzea Matalona, koji je i sam bio iznimno aktivan paraolimpijski športaš, da bude gost na sljedećem športskom natjecanju invalida Domovinskog rata koje bi se trebalo održati ove jeseni u Šibeniku. Sugovornici su se dogovorili o modalitetima otvaranja suradnje na ovom području između Hrvatske i Izraela. Predsjednik Skupine prijateljstva Izrael – Hrvatska Moshe Mutz Matalon iskoristio je ovu priliku da pozove potpredsjednika Odbora za ratne veterane Hrvatskoga sabora Josipa Đakića u posjet Izraelu.

Author: Služba za odnose s javnošću