Potpredsjednici Sabora Radin i Hajdaš Dončić sastali se s veleposlanikom Turske Mustafom Babürom Hizlanom

Zagreb - Potpredsjednici Hrvatskoga sabora Furio Radin i Siniša Hajdaš Dončić primili su u srijedu, na odvojenim sastancima, u nastupni posjet veleposlanika Republike Turske Mustafu Babüra Hizlana. Glavne teme razgovora hrvatske i turske strane bile su usmjerene na jačanje gospodarske, kulturne i parlamentarne suradnje dviju država.

Potpredsjednik Sabora Radin kratko se osvrnuo na višestoljetnu povezanost dviju država te naglasio kako Hrvatska i Turska danas mogu intenzivnije surađivati na brojnim područjima od zajedničkog interesa s ciljem daljnjeg unaprjeđenja međusobnih odnosa, osobito na gospodarskom planu i u zaštiti ljudskih prava. U razgovoru o europskom putu Turske i perspektivi članstva u Europskoj uniji Radin je istaknuo kako Europsku uniju u budućnosti vidi kao veću, jaču i ujedinjenju nego danas.

Veleposlanik Hizlan naglasio je kako je ulazak Turske u EU strateški cilj i kako, bez obzira na trenutačnu situaciju i percepciju stanja u Turskoj od strane Unije, Turska predano radi na reformama i o tome izvještava europske čelnike. Obje strane zaključile su kako postoji dobar prostor za unaprjeđivanje međuparlamantarne suradnje kroz rad parlamentarnih odbora, posebice onih za vanjsku i europsku politiku te pozdravljaju skorašnji uzvratni posjet predsjednika Odbora za europske poslove Velike nacionalne skupštine Turske.

Sastanak potpredsjednika Sabora Hajdaša Dončića i turskog veleposlanika Hizlana protekao je u znaku gospodarskih tema i turskih investicija u Hrvatskoj, posebice onoj u turističkom i nautičkom dijelu. Razgovaralo se i o daljnjim turskim ulaganjima u Hrvatsku, posebice vezanim uz obnovljive izvore energije. Veleposlanik Hizlan istaknuo je kako u Hrvatsku ulažu velike i značajne turske tvrtke koje pokazuju interes i za daljnja ulaganja u sve segmente gospodarskih djelatnosti, od usluga do proizvodnje.

Sugovornici su se složili kako za buduću gospodarsku suradnju i investicije ima prostora, no kako je za to potreban veći angažman i povoljnija poduzetnička klima. Bilo je riječi i o europskom putu Turske što je veleposlanik Hizlan iskoristio kako bi još jednom naglasio kako je jasna perspektiva članstva u EU-u strateški cilj na kojem u Turskoj predano rade.

Veleposlanik Hizlan zahvalio je sugovornicima na sastancima i zaključio kako je za budućnost, po njegovoj ocjeni, odličnih odnosa Hrvatske i Turske, važno ojačati i suradnju dvaju parlamenata te kako je jedan od njegovih ciljeva, uz gospodarsko i kulturno povezivanje Turske i Hrvatske, i parlamentarno povezivanje kroz jačanje parlamentarne diplomacije kao važne sastavnice odnosa dviju država.

Author: Služba za medije