Šimo Đurđević i Ivica Mandić održali sastanak s azerbajdžanskim veleposlanikom Kamilom Khasiyevom

Zagreb - Tema susreta voditelja Hrvatsko-azerbajdžanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Šime Đurđevića i člana skupine Ivice Mandića s azerbajdžanskim veleposlanikom Kamilom Khasiyevom bila je realizacija uzvratnog posjeta visokih dužnosnika azerbajdžanskog parlamenta Hrvatskome saboru. Razmatrane su i mogućnosti uzajamnih posjeta parlamentarnih skupina prijateljstva dvaju parlamenata. 

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim odnosima dviju zemalja, a Đurđević i Mandić izrazili su spremnost da se skupina prijateljstva također što intenzivnije uključi u daljnji razvoj bilateralnih odnosa. Istaknut je napredak u suradnji na području energetike, a velike se nade polažu i na aktivnosti međudržavne gospodarske komisije za suradnju. Govoreći o kulturnoj razmjeni, izdvojeno je izdavanje romana autora Kurbana Saida pod naslovom 'Ali i Nino', prvog azerbajdžanskog autora prevedenog na hrvatski jezik. 

Sugovornici su se osvrnuli i na aktualnu geopolitičku situaciju, posebno u svjetlu novih događaja u Ukrajini. Obostrano je izražena nada da će se situacija riješiti mirnim sredstvima. Veleposlanik Khasiyev naglasio je stav Azerbajdžana da se u međunarodnim odnosima mora uvažavati princip teritorijalne cjelovitosti država. 
 

Author: Hrvatsko-azerbajdžanska međuparlamentarna skupina prijateljstva