Potpredsjednik Sabora Mimica primio šefa Uprave za Reitox mrežu Goosdeela

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u radni posjet šefa Uprave za Reitox mrežu i međunarodnu suradnju Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama Alexisa Goosdeela.

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama organizacija je Europske unije, utemeljena 1993. godine sa sjedištem u Lisabonu. Njezina osnovna zadaća jest prikupljanje objektivnih i pouzdanih informacija o svim aspektima zlouporabe droga kako za Europsku uniju tako i za svaku zemlju članicu pojedinačno. Centar podnosi sveobuhvatna godišnja izvješća, pomaže suradnju među zemljama članicama EU te osigurava iscrpnu bazu podataka kao polazišnu točku za izradu zakonskih prijedloga, strategija i akcijskih planova za borbu protiv droge. 

Kako je jedna od temeljnih aktivnosti Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama suradnja s nacionalnim centrima u okviru Europske informacijske mreže o drogama i ovisnosti o drogama (Reitox), središnja tema ovog sastanka bila je institucionalno jačanje i podrška nacionalnom centru u Hrvatskoj. Neformalna suradnja s Hrvatskom započela je još 2002. godine, te je Alexis Goosdeel istaknuo kako je Hrvatska do danas napravila mnogo na planu borbe protiv droge, posebno u okviru svoje regije. Sugovornici su se složili da su razmjena informacija i produbljivanje suradnje izrazito važni za ovo područje. Neven Mimica predložio je susret članova odbora koji pokrivaju ovu tematiku s predstavnicima Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama kako bi se i Hrvatski sabor što kvalitetnije uključio u borbu protiv droge i ovisnosti.

Author: Služba za odnose s javnošću