Odbor za zaštitu okoliša i Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo primili izaslanstvo Skupštine Republike Kosovo

Zagreb - Odbor za zaštitu okoliša i Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskoga sabora primili su u radni posjet Komisiju za poljoprivredu, šumarstvo, razvoj sela, životnu sredinu i prostorno planiranje Skupštine Republike Kosovo.

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Komisije Lulzim Zeneli zahvalio se Republici Hrvatskoj na priznanju i podršci neovisnosti Kosova. Marijana Petir, predsjednica Odbora za okoliš kazala je kako je RH spremna surađivati i pomoći Kosovu u svim segmentima, a daje i punu podršku europskoj perspektivi Kosova. Naglasila je kako Hrvatska posebnu pažnju poklanja albanskoj manjini, te se nada i očekuje da hrvatska manjina na Kosovu ima jednak prioritet. Odnosi između dvije zemlje su dobri, a intenzivira se i suradnja na gospodarskom planu, posebice ne području građevine. 

Članove Komisije Skupštine Republike Kosova posebno je zanimala problematika zaštite okoliša i prirode u kontekstu održivog razvitka. Predsjednica Odbora Petir predstavila je gostima dokumente održivog razvitka i zaštite okoliša, kao što su: Strategija održivog razvitka Republike Hrvatske, Plan zaštite okoliša RH, Program zaštite okoliša i sl., naglasivši da je Nacionalna strategija zaštite okoliša koju je donio Hrvatski sabor 2002. godine jedan od 19 dokumenata strategije razvitka u Hrvatskoj. Goste s Kosova zanimalo je kako Hrvatska održava balans između ekonomskog razvitka i potrebe zaštite okoliša, pri čemu su domaćini kazali kako se balans nastoji održati principom održivog razvitka, kao i politikom ekonomskog korištenja korisnog otpada. Razmijenjena su iskustava i s područja zbrinjavanja otpada, strateških procjena utjecaja na okoliš, a bilo je riječi i o izgradnji nove termocentrale u okolici Prištine.

Nakon uvodnog izlaganja o djelokrugu i aktivnostima Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskoga sabora, članovi izaslanstva Komisije Skupštine Kosovo poseban su interes pokazali za načine sprječavanja bespravne gradnje te problematiku legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Članovi Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te nazočni član Savjeta prostornog uređenja Države kao čimbenike sprječavanja/smanjenja pojave bespravne gradnje istaknuli su: izradu prostorno-planske dokumentacije i pokrivenost cijelog teritorija države svim razinama prostornih planova, definiranje kriterija za izgradnju i uređenje prostora, provođenje inspekcijskog i upravnog nadzora, osiguranje uvjeta rada inspekcijskih službi, izobrazbu u području prostornog planiranja u cilju osiguranja dovoljnog broja prostornih planera, formiranje državne strateške planerske institucije (Hrvatski zavod za prostorni razvoj) i sl. Uz predočenje podataka o donesenim prostornim planovima uređenja gradova i općina te broja uklonjenih bespravnih objekata istaknuto je da se posljednjih godina u pozitivnom smislu u Republici Hrvatskoj promijenila društvena klima u odnosu na bespravnu i divlju gradnju.

Author: Služba za odnose s javnošću