Daniel Mondekar održao sastanak s mlađim diplomatima iz zemalja regije o temi EU-a

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar primio je sudionike programa ''EU trening'' za mlađe diplomate Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije. 

Studijsko putovanje sudionika programa „EU trening“, koje se održava od 26. do 30. svibnja 2014., organizirao je Savjet za tranzicijske procese-Centar izvrsnosti MVEP-a u suradnji s Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju. Mladim diplomatima iz zemalja regije predstavit će se iskustvo Republike Hrvatske u pretpristupnom procesu, vanjska politika EU-a s obzirom na perspektivu proširenja, specifičnost koordinacije i organizacije državne uprave u pretpristupnom razdoblju te tehnički i politički zahtjevi koji su bili potrebni za pripremu i provedbu pretpristupnih pregovora s Europskom komisijom. 

U razgovoru s gostima predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar predstavio je novu ulogu Hrvatskoga sabora u europskim poslovima te aktivnosti i dužnosti Odbora za europske poslove otkada je Hrvatska punopravna članica Europske unije. Odbor, između ostaloga, razmatra dokumente Europske unije i stajališta RH o dokumentima Europske unije te o njima može donositi zaključke, razmatra izvješća Vlade o sastancima Vijeća Europske unije, provodi postupak provjere poštovanja načela supsidijarnosti i surađuje s Europskim parlamentom i srodnim odborima nacionalnih parlamenata, pojasnio je Mondekar. Bilo je riječi i o glavnim temama koje su na dnevnom redu EU-a te o mogućnostima za proširenje Unije na zemlje regije u budućnosti. 
 

Author: Služba za medije