Mario Zubović primio veleposlanika Norveške Haugea

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Terja Haugea.

Na početku razgovora istaknuto je da dvije zemlje povezuju mnoge sličnosti, posebice pomorska tradicija i industrije vezane za more kao prirodni resurs pa je moguća i poželjna suradnja u tim područjima. Naglasio je da je zamjetan velik interes Norvežana za Hrvatsku kao turističku destinaciju. Norveška snažno podržava pristupanje Hrvatske NATO-u, a norveški parlament do Božića će ratificirati Protokol o pristupanju Hrvatske tom savezu. Također, Norveška podupire članstvo Hrvatske u Europskoj uniji jer bez obzira na činjenicu što sama nije članica EU, podržava sve demokratske vrijednosti i europske standarde na političkom, pravnom i ekonomskom planu, kao i sve civilizacijske tekovine europskog kulturnog kruga. 
Norveškog veleposlanika zanimao je tijek pregovora Hrvatske s EU, odnosno njihov trenutačni status, situacija u regiji i odnosi Hrvatske sa susjedima.

Mario Zubović rekao je da Hrvatska pregovore s EU želi završiti sljedeće godine i za to ima podršku gotovo svih članica EU, kao i Europske komisije i Europskoga parlamenta. Ipak, osvrnuo se kritički na stanje odnosa sa Slovenijom koja "pitanje bilateralnih graničnih problema s Hrvatskom želi staviti u pregovarački proces te se u posljednje vrijeme neopravdano koristi za kočenje pregovora, a na taj način konfrontiraju se dva naroda koji nikada u povijesti nisu imali nikakvih nesuglasica, a kamoli sukoba". Izrazio je nadu da će se ta situacija razriješiti u nekoliko sljedećih dana i da će Hrvatska moći nastaviti pregovore zacrtanom dinamikom. 

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Mario Zubović istaknuo je da će Hrvatska podržati sva rješenja kojima je cilj cjelovita BiH te koja omogućuju ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Izrazio je nadu da će se ubrzo revitalizirati dobri diplomatski odnosi između Srbije i Hrvatske, a radi stvaranja što boljih odnosa u čitavoj regiji.

Author: Služba za odnose s javnošću