Neven Mimica primio norveškog veleposlanika Terjea Haugea

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Terjea Haugea.

Obostrano je ocijenjeno da su odnosi između Hrvatske i Norveške odlični, a dvije zemlje, iako geografski udaljene, povezuje dosta sličnosti, posebice pomorska tradicija i maritimna kultura te gospodarske grane vezane za more. Mogućnosti za bilateralnu suradnju su brojne, posebice na planu turizma, brodogradnje, zaštite okoliša te u energetskom sektoru. Norveška vlada i njezine institucije dale su bitan doprinos u mnogim razvojnim projektima vođenim u Hrvatskoj. Iako Norveška nije članica Europske unije, ona je blizak partner EU u svakom pogledu, a sadašnji ugovorni odnos između EU i Norveške je temeljen na njezinom članstvu u Europskom gospodarskom prostoru. 

Norveški veleposlanik izjavio je da Norveška sa zadovoljstvom gleda na hrvatsko članstvo u NATO-u, a norveški parlament će ubrzo ratificirati Protokol o pristupanju Hrvatske tom vojnopolitičkom savezu, najkasnije do Božića.

Neven Mimica rekao je da Hrvatska očekuje da proces ratifikacije Protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u bude završen do ranog proljeća kako bi Hrvatska mogla stupiti u članstvo NATO-a na idućem summitu u travnju 2009. godine. Što se tiče budućeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji, Mimica je rekao da se Hrvatska najviše koncentrira na provođenje unutarnjih reformi, posebice u području pravosuđa, javne administracije i borbe protiv korupcije te na što skoriji završetak pregovora s EU, a nada se da će istodobno s tim procesom Unija naći zadovoljavajuće rješenje i pravnu platformu za primitak Hrvatske u svoje članstvo. 

Zajednički je ocijenjeno da u Europskoj uniji postoji političko razumijevanje i želja za priključenjem Hrvatske, a prepoznata je odlučnost hrvatske Vlade i Sabora za provođenje reformi i implementiranje europskih standarda u politički, pravni i ekonomski sustav Hrvatske.

Author: Služba za odnose s javnošću