Neven Mimica i Vesna Pusić primili potpredsjednika Vlade i ministra za znanost i tehnološki razvoj Republike Srbije Božidara Đelića

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primili su u službeni posjet potpredsjednika Vlade i ministra za znanost i tehnološki razvoj Republike Srbije Božidara Đelića. Na sastanku su bili i zastupnica Marija Pejčinović Burić i zastupnik Daniel Mondekar.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica rekao je uvodno da je ovaj razgovor dobra prilika za razmjenu iskustava dviju država u procesu pristupanja Europskoj uniji. Potpredsjednik Vlade i ministar za znanost i tehnološki razvoj Srbije Božidar Đelić odgovorio je da Srbija prati napredak Hrvatske u pregovorima te istaknuo da je što brži ulazak Hrvatske u EU zajednički interes svih zemalja regije. 

Središnja tema razgovora bila je uloga i organizacija radnih tijela parlamenta u procesu pristupanja. Neven Mimica i Vesna Pusić predstavili su rad dvaju najvažnijih odbora u ovom procesu, Odbora za europske integracije i Nacionalnog odbora kao posebnog tijela koje osigurava parlamentarnu kontrolu pregovaračkog procesa. Oba zastupnika složila su se kako je kvalitetan rad parlamenta nužan za efikasniju provedbu reformi. Govoreći o poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava, Vesna Pusić rekla je da je reforma pravosuđa jedna od najvažnijih koje Hrvatska provodi, te da su u području reforme pravosuđa kriteriji Hrvatske čak veći od zahtjeva Europske unije. Upoznala je sugovornike s paketom zakona koji su usvojeni u Hrvatskome saboru koji se odnose na jasno utvrđene kriterije za pristupanje sudačkoj dužnosti, uvjete napredovanja i jačanje programa obrazovanja sudaca. Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić izrazio je zanimanje za jačanjem suradnje na ovom području, a naglašena je i mogućnost zajedničkih projekata na razvojnim i infrastrukturnim projektima. Sugovornici su se u razgovoru osvrnuli i na odraz ekonomske krize na proces proširenja EU.

Author: Služba za odnose s javnošću