Neven Mimica primio socijaldemokratskog zastupnika u parlamentu Kraljevine Švedske Aleksandera Gabelica

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je socijaldemokratskog zastupnika u parlamentu Kraljevine Švedske Aleksandera Gabelica.  

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica upoznao je zastupnika švedskog parlamenta s trenutnom fazom pristupnih pregovora i ulogom Hrvatskoga sabora u procesu pristupanja. Istaknuto je da je Hrvatska ostvarila značajan napredak u tom procesu upravo za vrijeme švedskog predsjedanja Europskom unijom. Hrvatska je do danas zatvorila pregovore u 18 poglavlja, rekao je Mimica, a hrvatsko zakonodavstvo gotovo je u potpunosti usklađeno s pravnom stečevinom EU. Naravno, naglasio je, posebno je važno uložiti dodatne napore kako bi se svi usvojeni zakoni i implementirali. Sugovornici su se osvrnuli i na poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Izraženo je zadovoljstvo pokrenutom reformom sudstva i intenziviranjem borbe protiv korupcije, no na tom području Hrvatsku još uvijek očekuju najveći izazovi, složili su se sugovornici. Neven Mimica izdvojio je i potrebu intenzivnije komunikacije u parlamentu o europskim temama kao i veći angažman u približavanju tih tema građanima. 

Zastupnika u parlamentu Kraljevine Švedske Aleksandera Gabelica zanimalo je kako Hrvatska vidi utjecaj ekonomske krize na proces proširenja Europske unije. Neven Mimica rekao je kako se nada da kriza neće utjecati na hrvatski pristupni proces, no da se osjeća usmjerenost zemalja članica na unutarnje probleme EU. Zastupnik švedskog parlamenta Aleksander Gabelic rekao je kako je iznimno važno da Hrvatska što prije postane 28. članica Europske unije i u kontekstu razvoja čitave regije. Hrvatska će, naglasio je, tako dobiti novu ulogu prema ostalim državama koje ju okružuju. Neven Mimica složio se s tom tvrdnjom naglasivši snažno opredjeljenje Hrvatske da na svim razinama pomogne zemljama regije na njihovom putu prema euro-atlantskim integracijama. Sugovornici su se osvrnuli i na situaciju u Bosni i Hercegovini, složivši se da eventualni novi koncept unutrašnjeg uređenja BIH moraju prihvatiti sva tri konstitutivna naroda dok je za Hrvatsku važno da se osigura jednakopravan status svih triju naroda.  

Zastupnik u parlamentu Kraljevine Švedske Aleksander izrazio je želju za nastavkom suradnje te da Hrvatska čim prije zaključi pregovarački proces.

Author: Služba za odnose s javnošću