Ivan Vilibor Sinčić sudjelovao na regionalnom parlamentarnom sastanku s temom ravnopravnosti spolova i korupcije

Sarajevo - Predsjednik saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Ivan Vilibor Sinčić sudjelovao je u utorak u Sarajevu na regionalnom parlamentarnom sastanku održanom u organizaciji Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini te Ureda za demokratske institucije i ljudska prava.

Regionalni sastanak okupio je parlamentarne zastupnike i zastupnice, predstavnike i predstavnice izvršne vlasti te stručnjake i stručnjakinje iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Tema sastanka "Ravnopravnost spolova i korupcija" zahtijeva osobitu pozornost zbog potrebe razumijevanja specifičnih uloga i odgovornosti dužnosnika i dužnosnica u institucijama vlasti.

Na sastanku je bilo riječi o regionalnom umrežavanju i jačanju suradnje institucija s ciljem dobro koordinirane borbe protiv korupcije. Istaknuto je da, s obzirom na to da korupcija predstavlja problem u gotovo svim zemljama u regiji, značajna je razmjena dobrih praksi i uspješnih primjera koji mogu biti provedeni i u drugim zemljama regije.

Kako bi borba protiv korupcije polučila rezultate te kako bi građani uvidjeli konkretne pomake i poboljšanja u tom procesu važno je razumijevanje doprinosa i žena i muškaraca na odgovornim funkcijama u vlasti. Temelj ovih napora predstavlja jaka politička volja te opredijeljenost dužnosnika i dužnosnica na međusobnu suradnju te uključivanje građana čime se jača transparentnost cjelokupnog procesa borbe protiv korupcije, složili su se sudionici međuparlamentarnog sastanka.

Author: Odbor za ravnopravnost spolova