Dragan Kovačević primio voditelja Odbora za prehranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača Bundestaga

Zagreb - Predsjednik Odbora za gospodarstvo Dragan Kovačević primio je u radni posjet voditelja Odbora za prehranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača Manfreda Helmuta Zöllmera iz njemačkog Bundestaga.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Dragan Kovačević informirao je njemačko izaslanstvo o radu Odbora, kazavši da se bavi gospodarskim temama te usko surađuje s nadležnim ministarstvom. Odbor je također u svojoj domeni koncentriran na usklađivanje hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije. 

Sugovornici su razmijenili stajališta o aktualnoj svjetskoj gospodarskoj krizi. Kovačević je istaknuo mjere koje Hrvatska poduzima kako bi odgovorila na gospodarsku krizu. Ključno je smanjiti inflacijski pritisak, od strane HNB-a ograničava se plasman banaka, a čini se sve kako ne bi došlo do devalvacije kune, naglasio je Kovačević. Zbog zaštite socijalno najugroženijeg sloja stanovništva donesen je Zakon o minimalnoj plaći kojim se povećava neoporezivi dio dohotka, a usvojene su i mjere u potrošnji električne energije socijalnog karaktera. Kovačević je naglasio da je nužno povećati opseg poljoprivredne proizvodnje, napose mesa, mlijeka, voća i povrća te je u tu svrhu doneseno niz poticajnih mjera.

Manfred Helmut Zöllmer podržao je Hrvatsku na njezinom putu prema punopravnom članstvu u EU, istaknuvši kako Hrvatska ima dovoljno posla u postupku usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s onim EU, a također treba odgovoriti i na sve veći pritisak i izazov tržišnog natjecanja. Hrvatska kao turistička zemlja vidi veliku šansu u povećanju proizvodnje s posebnim naglaskom na proizvodnju autohtonih poljoprivrednih proizvoda koji bi se zaštitili te ostvarili snažnije financijske rezultate, a to su neke od mogućih mjera koje Hrvatska može poduzeti kako bi odgovorila na izazove svjetskog tržišta, kazao je Kovačević. 

Author: Služba za odnose s javnošću