Dragica Zgrebec primila dužnosnika iz njemačkog Bundestaga

Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Dragica Zgrebec primila je voditelja Odbora za prehranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača njemačkog Bundestaga Manfreda Helmuta Zöllmera.

Središnje teme sastanka bile su reforme i usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU na području poljoprivrede. Dragica Zgrebec objasnila je gostima rad i djelokrug Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj te ulogu Nacionalnog odbora kao posebnog tijela koje je zaduženo za praćenje pregovora o pristupanju. Dodala je kako je do danas na području poljoprivrede učinjeno mnogo, no preostalo je još nekoliko reformi koje su u tijeku i koje su bitne za podizanje konkurentnosti hrvatske poljoprivredne proizvodnje, kao i njezin opstanak na zahtjevnom europskom tržištu.

Kako je većina ratnih razaranja pogodila upravo poljoprivredne regije, a veličina pojedinačnog poljoprivrednog zemljišta je još uvijek ispod europskog prosjeka, Hrvatska je zatražila prijelazna razdoblja kako bi se ovaj segment gospodarstva kvalitetno restrukturirao i prilagodio. Osim navedenih reformi, predsjednica Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Dragica Zgrebec dodala je da nam predstoji i usklađivanje statističkih podataka te preoblikovanje sustava poticaja. Zastupnik Dragutin Bodakoš posebno je istaknuo potrebu aktiviranja velikih, još uvijek neobrađenih površina.

Voditelj Odbora za prehranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača njemačkog Bundestaga Manfred Helmut Zöllmer zahvalio je na dobivenim informacijama te je istaknuo kako Hrvatska ima vrlo dobre perspektive za jačanje i razvoj svoje poljoprivredne proizvodnje. 

Author: Služba za odnose s javnošću