Potpredsjednik Sabora Reiner prisustvovao svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Korčule


Korčula - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner prisustvovao je u ponedjeljak svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Korčule koja je održana u prigodi Dana grada Korčule i blagdana sv. Todora, suzaštitnika grada. Uz potpredsjednika Sabora Reinera na svečanosti su bili i saborski zastupnici Branko Bačić i Mladen Marelić. 

Akademik Reiner je u prigodnom obraćanju naglasio važnost činjenice da je Korčula prva po broju vrtićke djece na tisuću stanovnika u Hrvatskoj. "Naime, takav je svijetli primjer posebno važan za otočke sredine kojima osobito prijeti depopulacija. Međutim, depopulacija je nešto što ozbiljno prijeti čitavoj Hrvatskoj i ona mora biti shvaćena kao jedan od ključnih problema hrvatske države i društva. Njezin razlog nije samo to što se svake godine rađa 20 posto manje Hrvata nego što ih umire, a prošle je godine broj živorođene djece bio čak za preko deset tisuća manji od broja umrlih, već je zadnjih godina sve više njezin razlog i emigracija tisuća i tisuća mladih i obrazovanih ljudi koji zbog katastrofalne gospodarske situacije napuštaju svoju domovinu "trbuhom za kruhom". Na žalost, zaustavljanju tog procesa pogubnog po hrvatski narod i državu, iako trebao biti jedan od glavnih strateških ciljeva, uopće se ne pridaje pozornost, a pronatalitetna politika na razini države danas zapravo ne postoji.", kazao je Reiner. 

Akademik Reiner je istaknuo i velik problem prometne izolacije hrvatskog juga, odnosno cijele Dubrovačko-neretvanske županije pa i otoka Korčule kao i zabrinutost što u Strategiji prometnog razvitka Republike Hrvatske nije spomenuta autocesta od Ploča do Dubrovnika niti je naglašena važnost izgradnje Pelješkog mosta i ceste preko Pelješca. Istaknuo je da je Pelješki most i Europska komisija ocijenila kao najbolje rješenje povezivanja Hrvatske u teritorijalnu cjelinu te naglasio da čak i da to nije slučaj, teritorijalni integritet zemlje nema cijene pa stoga ni bilo kakva eventualna negativna gospodarska studija ne bi smjela biti razlogom da se ospori i ugrozi izgradnja tih prometnica koje moraju biti jedan od prioriteta. Izrazio je nadu da će se taj veliki propust u Strategiji ispraviti prije slanja dokumenta u Hrvatski sabor. 

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća prisustvovali su čelnici Dubrovačko-neretvanske županije i Grada te građani čija su humanitarna, sportska, kulturna i umjetnička postignuća nagrađena priznanjima i nagradama Grada Korčule.
  
 
 

Author: Ured potpredsjednika Sabora