Ivan Bagarić održao sastanak s predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa Josipom Sovuljem

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić sastao se s predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) Josipom Sovuljem. Sastanku je prisustvovao i tajnik HSK Franjo Pavić. 

Razgovaralo se o suradnji hrvatskog izvandomovinstva i Republike Hrvatske s naglaskom na projektima koje provodi HSK među kojima su javnosti najpoznatije Hrvatske svjetske igre koje okupljaju mlade Hrvate iz cijelog svijeta.

Sovulj je upoznao Bagarića s problemima s kojima se susreću Hrvati diljem svijeta u ostvarenju bolje povezanosti s domovinom Hrvatskom. U tom kontekstu, donošenje zakonskog okvira kojim će se na cjelovit način riješiti problemi o kojima je bilo govora te ukloniti barijere boljoj suradnji RH s Hrvatima izvan RH Josip Sovulj je ocijenio od prvorazrednog nacionalnog interesa. Bagarić je upoznao Sovulja s raspravom provedenom u Hrvatskom saboru na temu zaključaka Odbora za Hrvate izvan RH, koji se odnose na suradnju RH s Hrvatima izvan RH te o proceduri donošenja Strategije odnosa RH s Hrvatima koji žive izvan RH, tj. nastojanju koje čini Odbor i Vlada RH da na sustavan i zakonit način uredi taj međuodnos. Josip Sovulj je dao potporu Vladi RH u nastojanju završetka pregovora s EU te naglasio kako će povezanost Hrvata u Europi, ali i ciljelom svijetu, još više dobiti na važnosti nakon ulaska RH u EU, a u službi promocije ukupnih hrvatskih nacionalnih interesa.

Vodstvo Hrvatskog svjetskog kongresa boravi u Zagrebu povodom održavanja svoje redovite izborne konvencije kojoj prisustvuju predstavnici Hrvata sa svih kontinenata.

Author: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske