Saborsko izaslanstvo sudjeluje na jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u sastavu: voditelj Izaslanstva Gvozden Srećko Flego te članovi Ingrid Antičević Marinović, Melita Mulić, Gordan Jandroković, Igor Kolman i Frano Matušić, sudjeluje u jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koje se održava u Strasbourgu od 29. rujna do 3. listopada. 

Jesensko zasjedanje obilježit će rasprave o krizi u Ukrajini, prijetnjama koje svijetu predstavlja „Islamska država“ te o suprotstavljanju rastućoj pojavi neonacizma. Za danas je predviđena i svečanost dodjele nagrade za ljudska prava „Vaclav Havel“. Ove su godine nominirani: izraelsko-palestinska nevladina organizacija za ljudska prava „B'Tselem” iz Izraela, malteška organizacija civilnog društva “Jezuitska služba za izbjeglice” koja se bavi zaštitom ljudskih prava izbjeglica, tražitelja azila i migranata te borac za ljudska prava iz Azerbajdžana Anar Mammadli. 

Raspravljat će, uz ostalo, i o: pravima žena te izgledima za euromediteransku suradnju, dobroj upravi i poboljšanju kvalitete obrazovanja, alternativama zatvaranju djece imigranata te unapređenju europskih centara za rak dojke. 

U okviru rasprava o ukrajinskoj krizi i neonacizmu u Europi očekuje se sudjelovanje i predsjednika norveškog parlamenta Olemica Thommessena.
 

Author: Služba za medije