Igor Kolman sudjeluje na sastanku COSAP-a

Beograd – Potpredsjednik Odbora za europske poslove Igor Kolman sudjeluje na desetome sastanku Konferencije odbora za europske integracije parlamenata država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (COSAP) koji se jučer i danas održava u Narodnoj skupštini Republike Srbije pod predsjedanjem  Aleksandra Senića, predsjednika Odbora za europske integracije srbijanskoga parlamenta.
 
Saborski Odbor za europske integracije bio je punopravni član COSAP-a, dok predstavnici Odbora za europske poslove redovito sudjeluju na njegovim sastancima kao gosti. U tom je svojstvu Kolman održao uvodno izlaganje o gospodarskim reformama i izazovima socijalnih politika u pretpristupnom procesu, jednoj od tema sastanka. Govorio je o specifičnim izazovima s kojima se susrela Hrvatska ulaskom u Europsku uniju tijekom gospodarske krize i važnosti gospodarskih kriterija u pretpristupnim procesima koji su u tijeku. Rekao je kako zbog krize Hrvatska nije mogla računati na brze gospodarske učinke članstva te je čak u nekim područjima pretrpjela određene gubitke, primjerice zbog napuštanja CEFTA-e. Istaknuo je da gospodarske reforme nose i posebne izazove na području socijalnih politika te se osvrnuo na nužnost restrukturiranja sustava državnih potpora i socijalnih davanja kako bi se osiguralo djelotvorno tržišno gospodarstvo i sustav socijalne skrbi usmjeren na prekvalifikaciju nezaposlenih i njihov povratak na tržište rada. Zaključno je naveo da gospodarske reforme nisu cilj same po sebi već su one Europskoj uniji samo sredstvo za ostvarivanje pune promjene temeljnih europskih sloboda.
 
Ostale teme sastanka obuhvaćaju politiku proširenja Europske unije, o čemu je govorila predsjednica Odbora za europske poslove latvijskoga parlamenta Lolita Čigāne, korištenje sredstava u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći te energetsku politiku.
 
Uz članice COSAP-a Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju na sastanku kao promatrači prvi put sudjeluju izaslanstva odbora mjerodavnih za europske integracije parlamenata Turske i Kosova. Ujedno je ovo prva međunarodna konferencija koja se održava u srbijanskome parlamentu na kojoj sudjeluju predstavnici Kosova, te je predsjedatelj Aleksandar Senić izrazio nadu kako će i ovaj sastanak doprinijeti normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. 

Author: Odbor za europske poslove