Sabor ugostio Odbor za energetiku Unije za Mediteran

Zagreb - Zaštita okoliša u Hrvatskoj, uporaba obnovljivih izvora energije u području gradnje, razvoj održivog turizma na Mediteranu te razvoj projekta "Eko-gradovi" neke su od tema o kojima danas u Hrvatskom saboru raspravljaju članovi Odbora za energetiku, zaštitu okoliša i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran. 

- Pitanja energetike nikada nisu bila aktualnija jer energetska opskrba Europe i drugih dijelova svijeta prerasta svoje gospodarske okvire te je postalo političko i geopolitičko pitanje, dok su problemi zaštite voda i uporaba energije neraskidovo spojeni, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. - Mediteran, kao jedna od najvažnijih odrednica identiteta Hrvatske, prostor je na kojem želimo jačati svoju vidljivost, rekao je predsjednik Sabora te poručio kako je Hrvatskoj na Mediteranu cilj njegovanje mirnog suživota, uz poštivanje različitih kulturnih i religijskih vrijednosti. - Odgovornost svih je, ističe Leko, da svojim doprinosom rade na stvaranju boljeg, demokratskijeg i prosperitetnijeg Mediterana kako bi njegove obale bile most među narodima i kulturama. 

- Nove zelene tehnologije mogu i moraju biti pokretač investicija i novih radnih mjesta i to je prioritet Vlade, rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza. Hrvatska, kazao je, ima četiri prioriteta: gospodarenje otpadom, zaštita prirode, cirkularno i zeleno gospodarstvo te zaštita zraka i provedba mjera za ublažavanje posljedica klimatskih promjena. - Na području uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom posljednjih godinu dana napravljeni su ogromni pomaci, izvijestio je. - S mrtve točke, kaže, pokrenuto je razvrstavanje otpada, a za projekte gospodarenja otpadom osigurana je stručna i financijska pomoć i to ne samo iz sredstava nacionalnog fonda nego i fondova EU-a. Prezentaciju o arthitekturi i mogućnostima za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost održao je Martin Treberspurg, profesor održive gradnje s bečkog sveučilišta, koji je predstavio koncept održive i za život ugodne "pasivne kuće" uz primjenu energetski učinkovite tehnologije. 

Na današnjem bi sastanku, među ostalim, gradonačelnici Visa i Komiže trebali potpisati pristupanje tih gradova projektu "Eko-gradovi" kako bi podijelili dobru praksu u postizanju održivog razvoja svojih otoka. 
 

Author: Hina/Služba za medije