Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjelovalo na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a

Valencija - Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a koje čine: voditelj Krešimir Ćosić, članovi Marin Jurjević i Boris Klemenić te veleposlanik RH pri NATO-u Igor Pokaz sudjelovalo je u radu 54. zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, koje se od 14. do 18. studenoga 2008. godine održalo u Valenciji.

Jedna od tema ovog zasjedanja, posebno važna za Republiku Hrvatsku, bila je vezana za status ratifikacija Protokola o proširenju NATO-a na RH, a čije je ratificiranje upravo u tijeku u parlamentima država članica. Bilateralnim i multilateralnim kontaktima hrvatskog izaslanstva posebna je pozornost posvećena ubrzanju tog procesa kako bi se on i formalno okončao do sljedećeg summita NATO-a, u proljeće 2009. u Strasbourgu i Kehlu.

U radu odbora Parlamentarne skupštine NATO-a razmatrano je trenutačno stanje sigurnosti u Afganistanu te je naglašena povezanost između sigurnosnih prilika i uspostave normalnih životnih uvjeta u toj zemlji. Kvalitetno funkcioniranje državnih institucija, izgradnja demokracije i rad na obnovi gospodarstva predstavljaju ključne uvjete za uspjeh operacije u Afganistanu. Istaknuto je i kako je znatno uznapredovao proces izgradnje afganistanske vojske koja već sada ima oko 80 000 vojnika, te je na putu ostvarenja zacrtanog cilja od 120 000 pripadnika.

Posebna pozornost u raspravama posvećena je aktualnoj globalnoj financijskoj krizi i njezinim utjecajima na cjelokupno svjetsko gospodarstvo i globalnu sigurnost. Uklanjanje uzroka krize, sanacija posljedica i povratak trendu gospodarskog rasta predstavljaju najvažnije zadaće u rješavanju ovog problema.

Također se raspravljalo i o formuliranju novog strateškog koncepta NATO-a, dokumenta koji će sadržati temeljne smjernice za buduće djelovanje Saveza u novim, izmijenjenim okolnostima, a čija izrada ulazi u završnu fazu. Bilo je riječi i o borbi protiv piratstva u vodama oko Somalije, problemu koji je zbog nedavnih zbivanja na sebe ponovno skrenuo pozornost međunarodne javnosti.

Rad 54. zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a zaključen je u utorak 18. studenoga obraćanjem glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera te vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu generala Johna Craddocka.

Author: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a