Tonino Picula vodio promatračku delegaciju Parlamentarne skupštine OESS-a na izborima u Kazahstanu

Astana – Jučerašnji predsjednički izbori u Kazahstanu otkrili su slične nedostatke kao prethodni izbori, naglasili su u svom izvješću međunarodni promatrači. Istaknuli su da se potrebne reforme za provođenje vjerodostojnih demokratskih izbora tek trebaju do kraja provesti.

Iako su izbori tehnički dobro rukovođeni, odsustvo opozicijskih kandidata i žive političke rasprave rezultiralo je nekompetitivnim ozračjem. Ograničen djelokrug kandidata nije imao za cilj izazvati aktualnog predsjednika.

"Iako je od neovisnosti postigao mnogo, ovi izbori pokazali su da Kazahstan još uvijek treba raditi na poboljšanjima kako bi dostigao demokratske standarde, posebno na području slobode okupljanja i slobode medija", rekao je posebni koordinator Tonino Picula, voditelj kratkoročne promatračke misije OESS-a i voditelj Delegacije Parlamentarne skupštine OESS-a. "Unatoč činjenici da su ovi izbori ukazali na nedostatak očekivanog napretka, nadamo se da će Kazahstan iskoristiti ovo iskustvo za poboljšanje budućih izbora te osiguravanje prave izborne utrke.", rekao je. 

"Na žalost, moramo zaključiti da su ovi izbori mogli i trebali biti bolji. Pokazali su potrebu za žurnom implementacijom dugo očekivanih reformi za predstojeće parlamentarne izbore," rekao je veleposlanik Daan Everts, voditelj dugotrajne misije promatranja izbora Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U usporedbi sa zadnjim predsjedničkim izborima, mediji su kandidatima u informativnim emisijama omogućili veću jednakost, ali pored vijesti (informativnog programa), analitičkog i izborima posvećenog sadržaja gotovo da i nije bilo što je bitno umanjilo mogućnost pravog, informacijama potkrijepljenog, izbora kandidata. Izborni dan je prošao uglavnom mirno iako su promatrači uočili niz ozbiljnih nepravilnosti, uključujući brojne slučajeve naizgled identičnih potpisa na biračkim listama te nekoliko slučajeva u kojima je na pojedinim biračkim mjestima u biračkim kutijama bilo više listića nego prijavljenih birača. Prebrojavanje i prikaz rezultata glasovanja provedeno je na netransparentan način, uz često kršenje procedure. Međunarodnim je promatračima ponekad bilo ograničeno promatranje. Izborna administracija tokom izborne noći nije objavljivala rezultate izbora po biračkim mjestima. Mnoge su lokalne vlasti intervenirale u izborni proces kako bi povećale odaziv birača.

Unatoč pokušajima vlasti da unaprijede izborno zakonodavstvo i dalje postoje određeni nedostaci neusklađeni sa zahtjevima OSCE-a. Postupak registracije kandidata obilježen je netransparentnošću te nedostatkom jasnih pravila za verifikaciju potpisa i evaluaciju testa znanja obaveznog kazačkog jezika.

Author: Služba za odnose s javnošću