Održana tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu

Zagreb - Predstavnici brodskih ekoloških udruga upozorili su u danas na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode da je najveći problem Brođana "zagađivač u nesređenoj državi, a posljedice u drugoj", apelirajući da se što prije s BiH potpiše međudržavni sporazum o zaštiti okoliša. 

Ne može vječno potrajati stanje u kojem je zagađivač u jednoj, nesređenoj državi, a posljedice u drugoj, rekao je ekološki aktivist Ante Nikolaš. Upozorio je da se 40-ak kilometara od Slavonskog Broda u susjednoj BiH grade dvije velike termoelektrane na ugljen "što je katastrofa na našim granicama" te zatražio da se o tome što prije dobiju potpune informacije.

Ekološki aktivisti zahtijevaju uspostavu katastra zagađivača kako bi se točno znalo tko zagađuje zrak u Slavonskom Brodu, odnosno je li to samo Rafinerija nafte Brod ili i drugi zagađivači.

Zamjenik brodskog gradonačelnika Hrvoje Andrić kaže da je kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu sve gora. Pozdravlja edukaciju građana, no upozorava da će Brođani na godinu, ne riješi li se problem s izvorom onečišćenja, biti predobro educirani, a zrak sve gori.

Ekološki aktivist Petar Tot Đerđ tvrdi da Rafinerija u Bosanskom Brodu svaki dan povećava kapacitete i koristi naftu s visokim udjelom sumpora. Aktiviste najviše brine "zid nesuradnje" jer su se više puta sastajali s predstavnicima Rafinerije, no svaki put su "ostala zatvorena vrata", kaže Tot Đerđ. 

Svoje viđenje, odnosno podatke o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda i povezanim problemima, dali su predstavnici desetak institucija, među njima i resornog Ministarstva zaštite okoliša. Uzroci onečišćenja su višestruki, navela je predstavnica Ministarstva Marija Šćulac Domac, no prije svih to je prekogranično onečišćenje, dakle Rafinerija nafte Brod, ali i lokalni izvori iz industrijskih postrojenja, prometa, odlagališta otpada i terminala. - Ministarstvo je više puta pokušavalo dobiti informacije o statusu modernizacije Rafinerije, no do sada nije dobilo nikakvu konkretnu, službenu informaciju, rekla je Šćulac Domac. U Ministarstvu očekuju da će se u iduća dva tjedna u Zagrebu sastati s predstavnicima bosanskohercegovačke strane.
 

Author: Hina