Dragica Zgrebec primila izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta

Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec i članovi Odbora primili su u službeni posjet izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta koje je predvodio predsjednik Odbora Paolo De Castro.

Dragica Zgrebec, nakon uvodne riječi dobrodošlice, istaknula je da Hrvatska očekuje da će 21. travnja ove godine na međuvladinoj konferenciji zatvoriti dva pregovaračka poglavlja vezana uz poljoprivredu i ribarstvo, poglavlja 11. i 13, koja su u djelokrugu Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Hrvatskoga sabora. Istaknula je da je Hrvatska na području usklađivanja zakonodavstva ispunila svoje obveze. "Pritom smo svjesni da nije dovoljno samo promijeniti zakone, već da oni moraju biti u primjeni". Podsjetila je da su Slavonija i Baranja bile ratom opustošene, poljoprivredna imanja bila su u potpunosti devastirana i trebalo je uložiti znatan napor da bi se taj kraj obnovio, posebice u situaciji oslanjanja na sredstva državnog proračuna u najvećem dijelu. Istaknula je da hrvatska poljoprivreda prelazi na sustav potpora kakav imaju zemlje EU pa u tom smjeru treba educirati i hrvatske poljoprivrednike. Iznijela je svoje uvjerenje da hrvatska poljoprivreda može dati značajan doprinos u proizvodnji hrane i kvalitetom i količinom na europskom tržištu u budućnosti. Hrvatska ima dosta kvalitetnih i obradivih površina, no potrebna je pomoć da se razminiraju sva područja i da se hrvatski poljoprivrednici prilagode novom sustavu potpora.

Paolo De Castro, predsjednik Odbora Europskog parlamenta, izrazio je zadovoljstvo napretkom koji je Hrvatska učinila na planu pridruživanja. "Znamo da je proces bio dug, ali je veliko zadovoljstvo slušati o hrvatskom napretku posebice znajući da su pregovori pri kraju. Znamo koliki ste napor uložili da uskladite poljoprivrednu politiku sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU", istaknuo je. Dodao je da sukladno Lisabonskom ugovoru parlamenti imaju nova ovlaštenja, a slijedi i reforma zajedničke europske poljoprivredne politike. Nova zajednička poljoprivredna politika EU odnosit će se na razdoblje nakon 2013. godine. Paolo De Castro istaknuo je da je tijekom posljednjih deset godina proračun za zajedničku poljoprivredu EU smanjen, no još uvijek predstavlja tridesetak posto zajedničkog EU budžeta, što je respektabilan iznos. "Nadamo se da će tako i ostati i da će ta politika predstavljati podršku europskim poljoprivrednicima. Želimo da zajednička europska poljoprivredna politika u budućnosti obrati više pažnje na brigu za okoliš", dodao je. Europi zasigurno treba održiva politika za upravljanje resursima, tražit će se održiva proizvodnja i cijeniti ponašanje seljačkog gospodarstva u cjelini. Osnovno je održavanje tržišne stabilnosti kao i jamčenje sigurnosti opskrbe hranom europskog stanovništva, izjavio je predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.
 

Author: Služba za odnose s javnošću