Potpredsjednik Sabora Josip Friščić primio veleposlanicu Kraljevine Nizozemske Stellu Ronner-Grubačić

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio je u posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske Stellu Ronner-Grubačić.

Nakon uvodnih pozdrava potpredsjednik Friščić je izjavio kako je do sada imao izvrsnu suradnju s prethodnicom te dodao da vjeruje da će nastaviti jednako dobru suradnju i s veleposlanicom Ronner. Ronner je zahvalila na pozivu i rekla da ovu dužnost smatra iznimno važnom te da je rad u Hrvatskoj bio njezina prioritetna želja.

U nastavku razgovora obje su se strane složile da se radi o vrlo važnom vremenu za Republiku Hrvatsku vezano za njezin ulazak u Europsku uniju. Potpredsjednik Friščić je pri tome spomenuo da Nizozemska Hrvatskoj najviše može pomoći u pitanjima vezanima za poljoprivredu, posebno oko brendiranja poljoprivrednih proizvoda jer u tome zaostajemo i za Europom i za susjedima. Veleposlanica Ronner je iskazala veliko zanimanje za probleme hrvatskih poljoprivrednika te se zanimala i o mogućem štrajku slavonskih poljoprivrednika. Ronner je spomenula da unatoč tome što je poglavlje Poljoprivreda zatvoreno, hrvatski seljaci strahuju što će biti s cijenama poljoprivrednih proizvoda kada postanemo članovi EU te što će biti s tradicionalnom proizvodnjom i proizvodima. Friščić je na to kazao da većina strahova od EU potječe iz nedostatka pravih informacija, ali i zastarjelog načina razmišljanja. Dodao je da problema ima i u mesnoj industriji, kao i u premalim zemljištima kojima seljaci raspolažu. 

Veleposlanica Ronner je rekla da Hrvatska treba poduzeti jaču kampanju o Europskoj uniji te upitala kakva je trenutačna podrška građana za ulazak u EU. Friščić je na to odgovorio da smatra da bi danas većina birača potvrdno odgovorila na pitanje ulaska u EU.

Veleposlanicu je još zanimala i trenutačna politička situacija u zemlji te mogućnost prijevremenih izbora te njihovih eventualnih rezultata na proces pridruživanja. Ronner je još dodala da Nizozemska podupire daljnje reforme u Republici Hrvatskoj, posebno na području pravosuđa te da će biti strogi, ali pravedni oko pitanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Friščić se složio da su reforme nužne i da se oduvijek zalagao za reforme zbog Hrvatske, a ne zbog pukog ulaska u Europsku uniju. Oba su se govornika složila da Hrvatska nedovoljno koristi sredstva EU koja su joj na raspolaganju te je veleposlanica izjavila da je Nizozemska spremna pomoći Hrvatskoj u tim pitanjima.

Završno su izjavili spremnost na dobru i prijateljsku suradnju te za skorašnjim ponovnim susretom.

Author: Služba za odnose s javnošću