Milorad Pupovac primio izaslanstvo Nacionalnog savjeta za europske integracije Crne Gore

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac i članovi Odbora primili su u službeni posjet izaslanstvo Nacionalnog savjeta za europske integracije Crne Gore. 

Milorad Pupovac osvrnuo se na neka poglavlja pregovora koja smatra iznimno važnim za gospodarstvo, i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, a gdje treba znati zaštititi nacionalne interese i ostvariti prijelazna razdoblja. Radi se o poljoprivredi i ribarstvu, koji su se u hrvatskim pregovorima pokazali kao jedno od centralnih pitanja. Govoreći o važnosti hrvatskih pregovora u poglavlju 23. Pravosuđe i temeljna prava, Pupovac je rekao da će zasigurno pitanja prava i zaštite manjina biti u žarištu pregovora i u Crnoj Gori, uz ostala pitanja pravosuđa, pogotovo ona na planu borbe protiv korupcije. "Dva stupa na kojima Europska unija počiva su pravosuđe i temeljna prava te tržišno natjecanje pa će i u vašim budućim pregovorima oni vjerojatno imati središnju ulogu, kao što imaju u hrvatskim pregovorima", izjavio je Pupovac, dodajući da je Hrvatski sabor spreman ponuditi svaku pomoć u prenošenju svojih iskustava Skupštini Crne Gore. 

Predsjednik Nacionalnog savjeta za europske integracije Crne Gore Nebojša Medojević istaknuo je da je osnivanje ovog tijela rezultat političkog konsenzusa o pitanju europskih integracija u Crnoj Gori. "Kroz formiranje tog tijela željeli smo osigurati sudjelovanje svih društvenih struktura i interesa", rekao je Medojević, dodavši da Crna Gora još treba izgraditi svu potrebnu administrativnu i institucionalnu strukturu za praćenje pregovora te izabrati pregovarački tim i glavnog pregovarača. Crna Gora očekuje skoro dobivanje pozitivnog mišljenja Europske komisije, status kandidata i početak pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Author: Služba za odnose s javnošću