Mondekar održao sastanak s voditeljicom projekta "Europski forum za parlamentarne zastupnike" Chiarom Rosselli

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar sastao se danas s Chiarom Rosselli, voditeljicom projekta "Europski forum za parlamentarne zastupnike" talijanskoga Instituta za međunarodne odnose. 
 
Rosselli je predstavila rad talijanskoga Instituta za međunarodne odnose koji djeluje više od pedeset godina te projekt "Europski forum za parlamentarne zastupnike".- Cilj je ove inicijative stvaranje platforme za jačanje dijaloga zastupnika nacionalnih parlamenata i za razmjenu ideja o budućnosti Europe, rekla je Rosselli. 

Podsjetila je kako je nakon Lisabonskoga ugovora uloga nacionalnih parlamenata ojačala, pa tako i njihov utjecaj na stvaranje politika Europske unije. – Stvaranjem ovakve mreže omogućilo bi se da zastupnici nacionalnih parlamenata tijekom godine na tematskim sastancima raspravljaju o pojedinim nacionalnim ili europskim temama koje su važne za život građana i više ih približe javnosti, istaknula je Rosselli.

Mondekar je pozdravio ovu inicijativu rekavši da su ovakvi projekti danas potrebni. – Komunikacija zastupnika nacionalnih parlamenata kroz think-tankove je izuzetno važna, ali ona se ne bi trebala ograničiti samo na političare, već bi u rasprave  trebalo uključiti i stručnjake i predstavnike nevladinih organizacija, ovisno o temama sastanaka, rekao je Mondekar. Također je izrazio mišljenje da bi se osim europskih tema u rad Foruma trebale uključiti i druge teme koje su važne za život građana EU-a općenito. 

Rosselli će se tijekom posjeta Hrvatskom saboru sastati i sa zastupnicima Peđom Grbinom, Srđanom Gjurkovićem, Martinom Dalić, Davorom Božinovićem, Melitom Mulić i Igorom Kolmanom.
 

Author: Služba za medije