Gordana Sobol i Nazif Memedi održali sastanak s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Mevlütom Çavuşoğluom

Zagreb - Članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Gordana Sobol i Nazif Memedi primili su u službeni posjet predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Mevlüta Çavuşoğlua.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova i članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Gordana Sobol uvodno je predstavila djelokrug i način rada Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji broji petnaest zastupnika i šest vanjskih članova. Govoreći o zakonodavnom okviru zastupnica je izdvojila Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o suzbijanju diskriminacije koji dobro pokrivaju područje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, istaknula je.

Predsjednik Pododbora za prava nacionalnih manjina Nazif Memedi predstavio je položaj i prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj s posebnim naglaskom na tursku nacionalnu manjinu koja broji tristotinjak članova. Zastupnik se osvrnuo i na položaj romske nacionalne manjine, zaključivši da ta manjina u Hrvatskoj uživa veća prava nego u pojedinim država članicama Europske unije. 

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Mevlüt Çavuşoğlu naglasio je usmjerenost rada Vijeća Europe na jačanje poštivanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u zemljama članicama. Dodao je da je u Hrvatskoj vidljiv značajan napredak na tom području. Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo i o poboljšanju položaja Roma u Europi, a Mevlüt Çavuşoğlu predstavio je projekte turske vlade za poboljšanje socijalnog položaja Roma u Turskoj. 

Author: Služba za odnose s javnošću