Gordan Jandroković i Neven Mimica primili veleposlanika Švicarske

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i predsjednik Odbora za europske integracije mr. sc. Neven Mimica  primili su u radni posjet veleposlanika Švicarske u Republici Hrvatskoj Marcusa Kaisera. 

Na sastanku s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku razgovaralo se o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja. Gordan Jandroković rekao je da su bilateralni politički odnosi zadovoljavajući, ali i da postoji prostor za bolji razvoj i intenzivniju suradnju. Veleposlanik Švicarske istaknuo je kako je Švicarska jedna od prvih zemalja koje su priznale Hrvatsku te se  osvrnuo na ulogu Švicarske u doniranju humanitarne pomoći Hrvatskoj. Riječ je o nekoliko važnih projekata humanitarne i tehničke prirode. Jandroković je izjavio kako Hrvatska cijeni pomoć i potporu Švicarske posebno na planu razminiravanja i integracije raseljenih osoba. Dodao je kako je uz humanitarne akcije potrebno jačati i gospodarsku suradnju između dvije zemlje. Tome će pridonijeti i budući posjet hrvatskog ministra gospodarstva Švicarskoj, a također i 43 tisuće Hrvata koji žive u Švicarskoj. Razgovaralo se još i o ulozi Hrvatske na prostoru jugoistočne Europe. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku potvrdio je da je Hrvatska spremna preuzeti ulogu mosta između jugoistoka Europe i EU, a veleposlanik je naglasio kako Švicarska podržava hrvatske napore pri ulasku u EU.

Neven Mimica i Marcus KaiserNa sastanku s predsjednikom Odbora za europske integracije razgovaralo se o predstojećem posjetu delegacije EFTA-e Hrvatskoj. Neven Mimica je istaknuo kako je to prilika da se odnosi između dvije zemlje učvrste i intenziviraju. Veleposlanik je potvrdio da su odnosi u vezi s EFTA-om dobri, a EFTA je zapravo instrument koji služi zemljama koje nisu u EU kako bi se povezale i napravile zajedničko tržište. Razgovaralo se i o odnosima Švicarske i EU. Veleposlanik Marcus Kaiser konstatirao je da  Švicarska kreira svoju politiku putem bilateralnih ugovora sa zemljama EU kojih do sada ima 16 iz različitih sektora, a i svi zakoni u Švicarskoj su kompatibilni sa zakonima EU. Neven Mimica je potvrdio da je za Hrvatsku važan proces približavanja EU, osobito u vezi s reformama koje su nužne i predstavljaju važan cilj za Hrvatsku. Također je istaknuo važnost jačanja parlamentarne dimenzije u procesu priključenja. U nastavku se razgovaralo i o potrebi kvalitetno definirane komunikacijske strategije o tijeku pregovora s EU koja bi bila prezentirana hrvatskoj javnosti. Veleposlanik se zahvalio na ukazanoj dobrodošlici i još jednom naglasio da podržava ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije.