Vesna Pusić sudjelovala na konferenciji "Srbija i EU – jačanje europske perspektive"

Beograd - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić sudjelovala je u radu konferencije "Srbija i EU – jačanje europske perspektive" u organizaciji Kancelarije za europske integracije Vlade Republike Srbije i Beogradskog fonda za političku izuzetnost. 

Vesna Pusić je u Beogradu predstavila put Hrvatske od statusa kandidata do članstva u EU, s posebnim osvrtom na problematiku pregovora i ključne reforme u tom procesu, kao što su reforma pravosuđa, policije i tržišno natjecanje. "Iskustva Hrvatske u tom procesu su od velike važnosti za susjedne zemlje. Kroz Hrvatski primjer lakše će osvijestiti izazove i obveze koje ih očekuju u njihovim nastojanjima za punopravno članstvo u EU", naglasila je Pusić. 

Konferencija "Srbija i EU – jačanje europske perspektive" dio je šireg procesa jačanja konsenzusa o ulasku Srbije u EU te jačanja svijesti da je ulazak u EU događaj koji će sumirati ostvareni napredak i razmotriti postojeće korake u svom procesu. Konferencija se održava u svjetlu nedavnog potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nakon objavljivanja Nacionalnog plana za integraciju u EU te nove Vlade koja je definirala proces priključenja EU kao jedan od apsolutnih prioriteta u svom mandatu. 

Na konferenciji su, uz Vesnu Pusić, govorili i predsjednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, ministar vanjskih poslova Vlade Republike Srbije Vuk Jeremić, potpredsjednik Vlade Republike Srbije za europske integracije Božidar Delić te ostali visoki uzvanici iz Srbije i EU, predstavnici diplomatskog zbora u Srbiji, predstavnici medija i predstavnici civilnog društva.

Author: Služba za odnose s javnošću