Daniel Srb primio australsku veleposlanicu Beverly Anne Mercer

Zagreb - Zastupnik Daniel Srb primio je u posjet veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj Beverly Anne Mercer. Teme razgovora bile su: predstojeći parlamentarni izbori, gospodarska situacija, status pregovora s EU i izazovi budućeg članstva Hrvatske u Uniji.

Zastupnik Daniel Srb naglasio je da HSP na prošlim parlamentarnim izborima nije polučio zadovoljavajući rezultat te je izrazio uvjerenje da će predstojeći izbori toj stranci donijeti veći broj saborskih mandata i veći angažman na parlamentarnoj sceni. Naglasio je da primaran interes njegove stranke nije participiranje u vlasti, već prepoznatljivo parlamentarno djelovanje i rad sa članstvom. Pritom je dodao da najveći broj članstva HSP-a, kao i simpatizera, dolazi iz redova mladih i mlađih od četrdeset godina. 

Odgovarajući na upit australske veleposlanice koja pitanja on drži prioritetnim u ovom trenutku za Republiku Hrvatsku, odgovorio je da njegova stranka i on osobno smatra da je na prvom mjestu ekonomija i s njom povezano pitanje visoke nezaposlenosti, potom je to pitanje odnosa Hrvatske i Europske unije te Hrvatske i Suda u Den Haagu. Govoreći o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, najvećim problemom drži nepostojanje strategije ekonomskog razvoja kao ključnog dokumenta koji treba usmjeravati i vanjskopolitičke prioritete, a ne obratno kako je sada, kada imamo jasno definirane političke ciljeve, ali koji su često u koliziji s nacionalnim interesima. Zastupnik je naglasio da iako se u javnosti njegova stranka promatra kao ona koja je protiv članstva Hrvatske u EU, to nije točna percepcija. Istina je da HSP ima nešto drugačiji stav kada je u pitanju EU od ostalih parlamentarnih stranaka koje su uspostavile konsenzus po pitanju EU kao hrvatskog vanjskopolitičkog prioriteta. HSP nema ništa protiv EU, drži jasnim da Hrvatska pripada zapadnom civilizacijskom krugu, ali isto tako smatra da nije presudno što brže završiti pregovore, već raditi na njihovoj kvaliteti i pritom zaštititi nacionalne interese Republike Hrvatske. 

Odgovarajući na pitanje koliki odziv birača smatra realnim na predstojećim izborima, Daniel Srb je rekao da očekuje relativno visok odziv izlaska građana na izbore, oko 55 posto.

Author: Služba za odnose s javnošću