Zamjenik ministra vanjskih poslova Azerbajdžana Khalaf Khalafov posjetio Sabor

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Azerbajdžan u Hrvatskome saboru Šimo Đurđević i članovi Skupine Božo Biškupić i Šemso Tanković održali su sastanak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Azerbajdžan Khalafom Khalafovim. Sastanku je nazočio i veleposlanik Republike Azerbajdžan u RH Kamil Khasiyev.

Izrazivši dobrodošlicu gostima, voditelj Skupine prijateljstva Hrvatska – Azerbajdžan Šimo Đurđević uvodno je rekao da su odnosi dviju zemalja dobri dodavši da postoji velik prostor za intenziviranje suradnje. Zamjenik ministra vanjskih poslova Khalaf Khalafov odgovorio je da, iako Hrvatska i Azerbajđžan nisu geografski blizu, imaju bliska stajališta o mnogim pitanjima te aktivno razvijaju bilateralne odnose. Tome u prilog govore i posjeti državnika na najvišoj razini, zaključeno je. Govoreći o mogućnostima za unaprjeđenje gospodarske suradnje, obje strane složile su se da su primarna područja interesa energetika i turizam. Predstavljena je inicijativa organiziranja poslovnog foruma za gospodarstvenike obiju zemalja. Zamjenik ministra vanjskih poslova Khalaf Khalafov upoznao je nazočne i s aktualnom situacijom u Nagorno Karabahu podsjetivši da je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo do danas četiri rezolucije o tom području. 

Član Skupine prijateljstva Božo Biškupić govorio je o mogućnostima razvoja kulturne suradnje za što postoji obostrana zainteresiranost, dok je član Skupine Šemso Tanković predstavio zastupanje nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru. U završnom dijelu sastanka zamjenik ministra vanjskih poslova Khalaf Khalafov uputio je poziv Skupini prijateljstva Hrvatska – Azerbajdžan u Hrvatskome saboru za posjet azerbajđžanskom parlamentu u kojem također djeluje skupina prijateljstva. Unaprjeđenje parlamentarne suradnje, kako bilateralne tako i u okviru međunarodnih organizacija, iznimno je bitno za intenziviranje odnosa i na drugim područjima, složili su se sugovornici. Obostrano je izražena želja za nastavkom suradnje.

Author: Služba za odnose s javnošću