Vesna Pusić primila izaslanstvo Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Češke Republike

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u službeni posjet izaslanstvo Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Češke Republike. 

Uvodno je Pusić predstavila Nacionalni odbor, rekavši da je ovo tijelo originalni hrvatski doprinos pregovorima, osnovan s ciljem parlamentarne kontrole nad procesom pristupanja Hrvatske EU. Izjavila je da je Hrvatska sa EU pregovarala u 35 poglavlja. Dosad je zatvoreno 30 poglavlja, tri sadržajna poglavlja pregovora još nisu zatvorena, a dva su tehnička i o njima se ne pregovara. Naglasila je da je poglavlje Ribarstvo spremno za zatvaranje, a ostala dva najvažnija poglavlja Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava trebala bi biti zatvorena u lipnju. Naglasivši da je Hrvatska prva zemlja kandidat koja je pregovarala o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, te da ovo poglavlje nije direktno vezano za acquis, već za europske standarde, smatra da je Hrvatska doista učinila golem posao, kreiravši zakone kojima je dosegla eu standarde. Time će najviše profitirati hrvatski građani, a dobre jučerašnje vijesti iz Europske komisije, čija je potpredsjednica i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding zadovoljna hrvatskim izvješćem o ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja 23. te preporuča povjereniku Füleu zatvaranje poglavlja 23. prije ljeta ohrabruju, izjavila je predsjednica Nacionalnog odbora.

Pusić je istaknula da je Hrvatska u jedanaestoj godini cijelog procesa približavanja Uniji, a u šestoj godini pregovora. „U Hrvatskom saboru 2004. godine postigli smo konsenzus oko cilja hrvatskog ulaska u članstvo EU, a jedna od zadaća Nacionalnog odbora sve ovo vrijeme bila je zadržavanje tog konsenzusa parlamentarnih stranaka“. Nacionalni odbor raspravljao je i glasovao o svakom pregovaračkom stajalištu svakog pregovaračkog poglavlja, a sve odluke trebale su biti donesene konsenzusom, dodala je predsjednica Nacionalnog odbora. Hrvatska je odradila velik posao, a ono najvrednije što je proizašlo iz pregovora za hrvatske građane to je reforma pravosuđa, smatra prof. Pusić. Tako je poglavlje Pravosuđa i temeljnih prava, iako je bilo najteže za Hrvatsku, ispalo područje gdje je Hrvatska zapravo najviše profitirala i predstavlja na neki način završavanje perioda tranzicije. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Češke Republike Jan Bauer rekao je da Češka zna da su ovo presudni dani za Hrvatsku, posebice 24. lipnja, dan kada će se održati Međuvladina konferencija na kojoj će se donijeti odluka jesu li pregovori završeni. Izrazio je apsolutno potporu Češke Republike i Parlamenta hrvatskim nastojanjima da u lipnju mjesecu zaključi pregovore sa Unijom. Zanimao se na kojim područjima Hrvatska vidi svoje komparativne prednosti, odnosno koje su grane gospodarstva strateška područja u nadolazećem vremenu, na što je predsjednica Pusić odgovorila da su to turizam, energetika, okoliš i transport, pri čemu je naglasila da će jedan od instrumenata povećanja zaposlenosti zasigurno biti prekvalifikacija nezaposlenih i jačanje aktivnih mjera na tržištu rada. 

Author: Služba za odnose s javnošću