Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska - Indija organizirala program posvećen nobelovcu Tagoreu

Zagreb – U sklopu Dana indijske kulture s temom „Tagore i duh univerzalizma“, Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska – Indija organizirala je u saborskoj Maloj vijećnici prigodni program posvećen 150. godišnjici rođenja indijskog nobelovca Rabindranatha Tagorea i 85. godišnjici njegova posjeta Zagrebu. 

Voditeljica Skupine prijateljstva Hrvatska – Indija Marija Lugarić zahvalila je uglednim gostima koji su svojim izlaganjima i interpretacijom Tagoreovih stihova na bengalskom, engleskom i hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru podsjetili na humanistički duh toga velikana svjetske kulture. 

Veleposlanik Republike Indije Pradeep Singh u ime svoje zemlje zahvalio je na inicijativi i mogućnosti da se u hrvatskome parlamentu govori o velikom indijskom pjesniku, slikaru, prosvjetitelju i humanistu. Izlaganje o Tagoreovu djelu održao je vodeći stručnjak u tagorologiji Villiam Radice sa Sveučilišta u Londonu i Klara Gönc Moačanin s Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Uglazbljeni recital Tagoreovih stihova interpretirala je indijska pjevačica i skladateljica iz Tagoreova centra u Londonu Sushmita Bhattacharya. 

„Zadovoljstvo mi je što u Hrvatskome saboru mogu izgovoriti Tagoreovu misao da civilizaciju treba suditi po tome koliko je ljubavi ugradila u svoje zakone“, u pozdravnoj je riječi rekao potpredsjednik Sabora Neven Mimica. 

Author: Internet redakcija