Vesna Pusić i Tonino Picula primili izaslanstvo Odbora za Ustav, pravosuđe i poslovnik Narodne skupštine Republike Mađarske

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula primili su u posjet Odbor za Ustav, pravosuđe i poslovnik Narodne skupštine Republike Mađarske.

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula uvodno su naglasili da Hrvatska cijeni i prepoznaje pomoć koju nam Mađarska pruža za vrijeme pregovora za pristupanje EU. U tom segmentu, iznimno je uspješna i bliska suradnja dvaju parlamenata što je rezultiralo provedbom IPA Twinning Light projekta prilagodbe Sabora funkcioniranju unutar Europske unije u kojem je Hrvatskom saboru partner bila Narodna skupština Republike Mađarske.

Vesna Pusić predstavila je ulogu Nacionalnog odbora u ovom procesu posebno se osvrnuvši na reforme provedene u sektoru pravosuđa. Za hrvatski model reforme pravosuđa, uz susjedne zemlje, zainteresirane su i neke članice EU, dodala je. Hrvatska će biti jedna od najpripremljenijih zemalja za pristupanje Uniji rekao je, između ostalog, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula. Predsjednik Odbora za Ustav, pravosuđe i poslovnik mađarskog parlamenta István Balsai odgovorio je da je Hrvatska ispunila vrlo zahtjevne uvjete za pristupanje te je izrazio nadu da će do kraja ovoga mjeseca zaključiti pristupne pregovore. Mađarski premijer i Vlada predani su tome cilju, naglasio je. Razgovarajući o aktualnoj situaciji unutar EU, sugovornici su se osvrnuli na financijsku krizu u eurozoni te na mogućnost reformiranja Schengenskog sustava. Goste iz Mađarske zanimao je i hrvatski izborni sustav u segmentu glasovanja državljana Hrvatske u 11. izbornoj jedinici.

Vesna Pusić i Tonino Picula zaključno su istaknuli značaj zaključenja pristupnih pregovora u lipnju. To bi bio i pozitivan signal za susjedne države, naglasio je Tonino Picula dodavši da će Hrvatska i dalje pružati punu potporu zemljama u okruženju na njihovom europskom putu.

Author: Služba za odnose s javnošću