Neven Mimica primio izaslanstvo Odbora za europske integracije Vrhovne Rade Ukrajine

Zagreb - Neven Mimica, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije te članice Odbora Marija Pejčinović Burić i Tanja Vrbat, primili su u službeni posjet izaslanstvo Odbora za europske integracije Vrhovne Rade Ukrajine. 

Sa zadovoljstvom je obostrano konstatirano da dvije države povezuju čvrste veze i prijateljstvo. Boris Ivanovič Tarasjuk, predsjednik Odbora za europske integracije Vrhovne Rade Ukrajine, čestitao je Hrvatskoj na dvadesetoj obljetnici državnosti, kao i na velikom uspjehu - donošenju odluke Europskog vijeća o završetku pregovora s Hrvatskom, te pitao koja je formula za uspjeh i koje su ključne značajke koje su prevagnule u korist Hrvatske i zaključenja pregovora.   

Potpredsjednik Mimica smatra da je ključ uspjeha u tome što se Hrvatska uspjela dobro politički i administrativno organizirati. Iako je proces trajao desetak godina, činjenica je da Hrvatska u članstvo EU ulazi spremna. Naglasio je da su ipak najveći uspjesi pregovora provedene reforme, prilagodbe i promjene koje su se dogodile u Hrvatskoj. Iako se Hrvatska nije uspjela priključiti zemljama u posljednjem velikom krugu proširenja 2004. godine, dobila je priliku učiti na njihovim uspjesima i greškama, što joj je uvelike pomoglo. Smatra da je od presudne važnosti bila uspostava nacionalnog parlamentarnog konsenzusa, s jedne strane, a s druge, dobro organizirano administrativno djelovanje unutar ministarstava i hrvatske Vlade. "Hrvatska je jedina zemlja koja je imala tako važnu ulogu Parlamenta u pristupnom procesu, prvo kroz Savez za Europu, potom osnivanjem Nacionalnog odbora za praćenje pregovora 2005. godine", istaknuo je. Mišljenja je da sličan put očekuje i Ukrajinu, a Hrvatska, koja je oduvijek podržavala europske ambicije Ukrajine, činit će to i dalje, kao njena zagovornica unutar EU. "Hrvatska će biti zemlja koja će podržavati proces proširenja, jer smatramo da je to najvažnija politika EU. Proširenje po nama mora obuhvatiti cijeli europski kontinent, a to uključuje Ukrajinu i Tursku", rekao je potpredsjednik Mimica, čestitavši Ukrajini nacionalni blagdan, Dan Ustava.  

Članica Odbora za europske integracije Tanja Vrbat naglasila je da je u cijelom procesu hrvatskih pristupnih pregovora bio važan i politički trenutak, odnosno činjenica da je u nekim članicama EU splasnuo entuzijazam za nastavak procesa proširenja. Smatra da će se ulaskom Hrvatske to promijeniti, a da će skepticizam zamijeniti nova energija za daljnje širenje Unije. Marija Pejčinović Burić, članica Odbora, podsjetila je da je Ukrajina bila jedna od prvih država koja je priznala neovisnost Republike Hrvatske na čemu joj Hrvatska i sada zahvaljuje, te iskazuje spremnost podijeliti svoja iskustva iz pregovaračkog procesa i pružiti svaku pomoć Ukrajini na njenom europskom putu.

Author: Služba za odnose s javnošću