Tonino Picula sudjeluje na Godišnjoj revizijskoj konferenciji OESS-a o sigurnosti

Beč - Predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Petros Efthymiou zamolio je voditelja Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonina Piculu da zastupa Parlamentarnu skupštinu OESS-a na OESS-ovoj Godišnjoj revizijskoj konferenciji o sigurnosti koja se održava u Beču od 29. lipnja do 1. srpnja 2011. Tonino Picula je nastupio kao treći govornik na prvoj općoj raspravi.

Picula je naglasio da su OESS i NATO dvije od tri najveće postojeće sigurnosne organizacije na svijetu. Njihove nadležnosti vezane za pitanja sigurnosti u različitim područjima nadilaze važnost samog broja zemalja članica ovih organizacija. "Ovdje smo kako bi se usmjerili na izazove, razmijenili informacije, ali i razgovarali o rješenjima", nastavio je Picula i dodao da tri odbora i mnoštvo posebnih predstavnika i radnih skupina Parlamentarne skupštine čine sve kako bi doprinijeli radu OESS-a na relevantnim područjima. "Mnoge nadležnosti ne mogu biti kvalitetno provedene ukoliko ne uključimo građane naših zemalja, odnosno članove nacionalnih parlamenata koji su izravni predstavnici tih istih građana. Zbog oba navedena razloga uvijek smo se pozivali na snažnije i sustavnije uključivanje Parlamentarne skupštine i njezinih potencijala u sve tri dimenzije OESS-ova rada", zaključio je Tonino Picula. 

U daljnjem govoru Picula je naglasio da ne postoji ni jedna organizacija koja se bavi pitanjima sigurnosti, a koja pokriva toliko veliko područje te koja ima na raspolaganju tako institucionaliziranu parlamentarnu dimenziju kao što je ima OESS.

Author: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a