Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak primio drugu potpredsjednicu Senata Kraljevine Tajland Pornthip Lowire Chanratanapreede

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak primio je drugu potpredsjednicu Senata Kraljevine Tajland Pornthip Lowire Chanratanapreede. Na sastanku su sudjelovali Krunoslav Markovinović, Ivanka Roksandić i Milivoj Škvorc. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak uvodno je poželio dobrodošlicu gostima s Tajlanda istaknuvši da su odnosi dviju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja. Bilateralna suradnja je vrlo intenzivna na različitim političkim razinama, ali još uvijek postoji potencijal za suradnju koji treba iskoristiti na području kulture, turizma i znanosti, suglasni su sugovornici. Intenziviranje suradnje na raznim područjima uspostavit će stabilnije i jače bilateralne odnose, a doprinijet će i boljoj gospodarskoj suradnji, kazao je Jarnjak.

U nastavku se razgovaralo o tajlandskom političkom sustavu. Druga potpredsjednica Senata Tajlanda Lowire Chanratanapreede istaknula je da je tajlandski parlament dvodomni. Zastupnički dom ima petsto zastupnika, a Senat sto pedeset. Zastupnički dom predlaže zakone dok Senat nadzire donošenje zakona i rad Vlade. 

Potpredsjednik Jarnjak izvijestio je goste da je Hrvatski sabor zaključio svoje ljetno zasjedanje te da ponovno započinje s radom 15. rujna 2011. Jarnjak je također izložio gostima sustav prema kojem se biraju zastupnici u Hrvatski sabor. U zaključnom dijelu sastanka Lowire Chanratanapreede uputila je poziv hrvatskim kolegama za uzvratni posjet Senatu Kraljevine Tajland.

Author: Služba za odnose s javnošću