Neven Mimica razgovarao s veleposlanikom Francuske Jérômeom Pasquierom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica razgovarao je s veleposlanikom Francuske Republike Jérômeom Pasquierom.

Središnja tema razgovora bilo je predstojeće razdoblje u procesu pristupanja Europskoj uniji. Veleposlanik Jérôme Pasquier čestitao je Hrvatskoj na završenom pregovaračkom procesu, istaknuvši pritom da je Hrvatska napravila velik posao te pristupa Europskoj uniji vrlo dobro pripremljena. Uspješan proces pristupanja Hrvatske iznimno je važan i za daljnje proširenje EU na području jugoistočne Europe, posebno je naglasio veleposlanik. 

Neven Mimica istaknuo je da je u sljedećem razdoblju potrebno nastaviti provoditi reforme i ispunjavati preuzete obveze, dok će Sabor, na posljednjoj sjednici u ovom sazivu, raspraviti preostalih nekoliko zakona iz pravne stečevine EU koji još nisu usvojeni. Nova vlada i saziv parlamenta imat će zadaću dovršiti pripremu institucija i administrativni ustroj kako bi Hrvatska bila spremna odgovoriti na nove izazove po pristupanju EU. Govoreći o pripremama za referendum o pristupanju, Neven Mimica izrazio je optimizam rekavši da je uvjeren da će građani RH prepoznati značajne pozitivne aspekte pristupanja Hrvatske EU. Naravno, komunikacija se mora intenzivirati, dodao je, kako bi građani na vrijeme dobili potpune informacije. U završnom dijelu razgovora sugovornici su se dotakli i sudjelovanja dviju država u Uniji za Mediteran  zaključivši kako obje države imaju želju razvijati suradnju i poticati pozitivne procese na području Mediterana. 

Veleposlanik Pasquier upoznao je domaćina s pripremama za projekt "Sezona hrvatske kulture" koji će se održati u Francuskoj na jesen 2012. godine, a koji će pridonijeti zbližavanju i boljem razumijevanju dviju država.

Author: Služba za odnose s javnošću