Saborsko izaslanstvo sudjeluje na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u kojemu su: Gvozden Srećko Flego, Gordan Jandroković, Igor Kolman, Frano Matušić i Melita Mulić, sudjeluje na ljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koje se održava od 22. do 26. lipnja u Strasbourgu. 

Na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) je niz tema među kojim su: zajednički europski odgovor na problem izbjeglica, poboljšanje zaštite zviždača, evaluacija partnerstva za demokraciju s Parlamentom Maroka, funkcioniranje demokratskih institucija u Azerbajdžanu, situacija u Mađarskoj, ponovno razmatranje pitanja vjerodajnica delegaciji Ruske Federacije, prepoznavanje i zaustavljanje neorasizma, jačanje suradnje u borbi protiv kibernetičkog terorizma i drugih oblika masovnih napada na Internetu, jačanje transparentnosti vlasništva nad medijima, odgovornost medija i medijska etika u mijenjanju medijskog okruženja, problem nestalih osoba u ukrajinskom sukobu, novi europski socijalni model i druge. 

Predsjednica PSVE-a Anne Braseur, otvarajući zasjedanje u ponedjeljak, pozvala je zemlje članice na više solidarnosti i odgovornosti u suočavanju s problemom izbjeglica. 

-To s čim se danas suočavamo je fenomen, koji može postati lakši ili teži, ali neće nestati, kazala je. Pozvala je sve izaslanike da po povratku u svoje nacionalne parlamente otvore raspravu o migracijama, o čemu je ona već uputila pismo predsjednicima nacionalnih parlamenata. 

Braseur se još osvrnula i na problem političkih zatvorenika u Azerbajdžanu te na alarmantno stanje ljudskih prava u Ukrajini. - Svi dobro znamo da je uloga Rusije u ovoj krizi krucijalna za zaustavljanje rata i iznalaženje održivog rješenja, kazala je, te dodala kako će PSVE u tom kontekstu ponovo razmotriti pitanje vjerodajnica ruskoj delegaciji. 

Zastupnicima se na otvaranju zasjedanja obratila i predsjednica Malte Marie-Louise Coleiro Preca u povodu 50. obljetnice članstva Malte u Vijeću Europe. Coleiro Preca se također osvrnula na problem migracija ocjenjujući ga globalnim fenomenom „koji zahtijeva globalno rješenje utemeljeno na poštivanju ljudskih prava“.
 

Author: Služba za medije