Izaslanstvo Odbora za Poslovnik i zastupnička pitanja poljskoga parlamenta posjetilo Sabor

Zagreb - Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin s članovima Odbora te predsjednica Mandatno-imunitetnoga povjerenstva Gordana Sobol s članovima Povjerenstva održali su odvojene sastanke s izaslanstvom Odbora za Poslovnik i zastupnička pitanja poljskoga Sejma koje boravi u radnome posjetu Hrvatskomu saboru. 

Poljski su zastupnici tijekom sastanaka detaljno upoznati s djelokrugom i načinom rada Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Mandatno-imunitetnoga povjerenstva. Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin upoznao ih je i s time kako je ovo radno tijelo jedini ovlašteni predlagatelj izmjena Poslovnika Hrvatskoga sabora. 

– Odbor za Poslovnik i zastupnička pitanja poljskoga parlamenta isključivo se bavi Poslovnikom i njegovom primjenom te disciplinom zastupnika i određivanjem sankcija, tj. ukidanjem zastupničkih imuniteta, rekao je voditelj izaslanstva, potpredsjednik Odbora Jerzy Budnik. Dodao je da Odbor za Ustav u poljskome parlamentu nije stalno radno tijelo nego se sastaje prema potrebi, najčešće kada slijedi promjena Ustava. 

S predsjednicom Mandatno–imunitetnoga povjerenstva Gordanom Sobol i članovima Povjerenstva poljski parlamentarci razmijenili su mišljenja o načinu vođenja postupaka prilikom podnošenja zahtjeva za ukidanje zastupničkoga imuniteta te o slučajevima prestanka važenja mandata zastupnika. 

– Postupak ukidanja imuniteta poljskim zastupnicima započinje prije istražnoga postupka, tj. odmah nakon podnošenja zahtjeva o ukidanju imuniteta, ili od državnoga odvjetništva, ili u slučaju građanske tužbe, što se razlikuje od hrvatske prakse, rekao je Budnik. Također je upoznao hrvatske kolege s time da u poljskome parlamentu zastupnici ne mogu istodobno obnašati dužnost zastupnika i gradonačelnika ili načelnika općine. 

Govorilo se i o radu parlamentarnih radnih tijela općenito, pri čemu su poljski sugovornici istaknuli kako je obveza svakoga zastupnika u Sejmu da bude član barem jednoga parlamentarnog odbora.
 

Author: Služba za medije