Finski ministar Tuomio naglasio individualan pristup vrednovanju kandidata za članstvo u EU

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u radni posjet ministra vanjskih poslova Republike Finske Erkkija Tuomioja. 

Glavna tema razgovora bila je parlamentarna dimenzija u procesu pristupanja zemlje EU i važnost pružanja parlamentarne potpore tijekom pregovaračkog procesa. Finska, koja preuzima predsjedanje Unijom od Austrije, smatra neupitnom budućnost Hrvatske u EU kao punopravne članice. Tako je Erkki Tuomio rekao da je europska perspektiva Hrvatske jasna, kao i njezin pozitivan utjecaj na stabilnost čitave regije, gdje preuzima ulogu lidera i jača regionalnu suradnju. Smatra da se svaka zemlja mora individualno vrednovati po svojim postignućima u reformama koje pripremaju zemlju za članstvo u EU.  Istaknuo je vrlo važnu ulogu koju parlamenti danas imaju u procesu integracija, koja je puno veća nego ranije. 

Neven Mimica govorio je o glavnim zadaćama Odbora za europske integracije: onoj na planu usklađivanja zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, kao i razmatranju europskih tema i pripremanju parlamenta za vrijeme kada će zemlja biti članica EU. Kao najveći doprinos parlamenta čitavom ovom procesu istaknuo je uspostavljanje parlamentarnog konsenzusa o pristupanju Hrvatske EU kao hrvatskog vanjskopolitičkog prioriteta, gdje ne postoje parlamentarne stranke koje su protueuropski orijentirane. Ukratko je predstavio i Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU kao saborsko savjetodavno tijelo čija je zadaća nadgledanje pregovora po svim pregovaračkim poglavljima i davanje mišljenja i smjernica Vladi. 

Mimica je rekao da Odbor za europske integracije Hrvatskoga sabora ima vrlo dobru i kontinuiranu suradnju sa srodnim parlamentarnim odborima zemalja koje su u procesu stabilizacije i pridruživanja. Naglasio je da je Hrvatska u procesu eurointegracija vrlo aktivna ne samo u Hrvatskoj, već i u čitavoj regiji. „Hrvatska želi biti što bliža svojim susjedima, kao što želi biti što bliža EU i spremna je preuzeti dio svoje odgovornosti za budućnost tih zemalja i čitave regije“, rekao je Mimica i dodao da Hrvatska istodobno zagovara EU kod zemalja regije, a zemlje regije kod EU jer smatra da sve one trebaju biti ohrabrene u provođenju reformi i približavanju EU. Istaknuo je da je svima njima konačan cilj punopravno članstvo u EU koje treba biti temeljeno na individualnom vrednovanju svake zemlje posebno. Izrazio je uvjerenje da će Hrvatska biti spremna u relativno kratkom vremenu za članstvo u EU, do 2007. ili 2008. godine. Smatra kako je nerealno očekivati da Hrvatska i Turska mogu pregovore završiti istodobno, kao i da se pregovarački tijek ovih dviju zemalja može odvijati simultano. No, ono što je najvažnije, to je spremnost zemlje za prijem u članstvo EU, što se postiže provođenjem reformi, a točan datum formalnog članstva je manje bitan, zaključio je Mimica.                  

Erkki Tuomio zaključio je da za vrijeme finskog predsjedanja ne očekuje nikakvo usporavanje pregovaračkog tijeka, štoviše, smatra da će se posao po pregovaračkim poglavljima tehnički dalje odrađivati.