Održan 10. susret Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima

Zagreb - Pod nazivom Dječji forumi u društvima "Naša djeca" u oko 70 gradova i općina Hrvatske sudjeluju djeca, razvijaju dobrovoljnu aktivnost u organizaciji svog slobodnog vremena, upoznaju prava djeteta i na osnovi toga poduzimaju moguće aktivnosti i akcije s kojima doprinose ostvarivanju prava djeteta. Između ostaloga, osmišljavaju i upućuju poruke odraslima radi bržeg i boljeg ostvarivanja prava djeteta u sredinama u kojima žive.

Na 10. susretu Dječjih foruma sudjelovala su djeca u dobi od 9 do 15 godina iz trinaest gradova i općina diljem Hrvatske. 

Potpredsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Tatjana Šimac Bonačić podsjetila je na važnost dječjih aktivnosti u slobodno vrijeme koje razvijaju humanost i potiču kreativnost. 

- Osjetljivost za problematiku dječjih prava pomaže i nama odraslima da probleme sagledamo iz dječjeg kuta gledanja, dodala je Šimac Bonačić. 

Zamjenica predsjednice Saveza društava "Naša djeca Hrvatske" Sanja Škorić zahvalila je na dobrodošlici Odboru za obitelj, mlade i sport podsjetivši da se forumaši već deseti put susreću sa saborskim zastupnicima.

U nastavku su djeca iz dječjih foruma održala kratka izlaganja o nekoj za njih aktualnoj temi, iznijeli su svoja mišljenja, poruke i prijedloge. Teme dječjih izlaganja bile su: problem pješačke staze, sprečavanje nasilja među djecom u školi, pomoć u učenju, moje mjesto u školi, vratimo sjaj "Đulinom ponoru", sudjelovanje u istraživanju "Dječji stavovi o tome kako vlade troše novac", glazbena škola - bodovi za srednju školu, Slatina - grad bez ljudi, odgoj bez batina, pravo na obrazovanje - besplatne udžbenike trebala bi imati sva djeca i ujedinimo različitosti, zaustavimo izrugivanje. Djeca su teme prethodno odabrala i pripremila zajedno s ostalom djecom iz svojega grada ili općine i mentorima.

Nakon predstavljenih tema djeci su se obratili predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja, UNICEF-a, pravobraniteljica za djecu te saborske zastupnice.
 

Author: Služba za medije