Milorad Pupovac primio mađarskog veleposlanika Gábora Ivána

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac primio je u službeni posjet mađarskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Gábora Ivána.

Obostrano je ocijenjeno da su bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske odlični te je izražena želja da dvije prijateljske zemlje nastave sa sadržajnom i kvalitetnom suradnjom u budućnosti. Mađarski veleposlanik čestitao je Hrvatskoj na potpisanom Ugovoru o pristupanju EU, kao i na uspjehu referenduma, naglasivši da Hrvatska i njene institucije i nadalje mogu računati na podršku Mađarske u vremenu do ulaska u članstvo u EU kako bi se ratifikacijski proces završio na vrijeme, a hrvatske institucije pripremile za funkcioniranje unutar EU. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac zahvalio je na trudu i pomoći koju je Mađarska bezrezervno davala Hrvatskoj u pristupnom procesu, posebice u njegovom završetku tijekom mađarskog predsjedanja EU-om, u kojem je Hrvatska zatvorila najzahtjevnija pregovaračka poglavlja te uspješno okončala ukupan proces pregovora u lipnju prošle godine. „Snažna i aktivna podrška Mađarske bila je od iznimnog značaja za Hrvatsku i nadamo se da će se naša suradnja na svim razinama nastaviti i intenzivirati“, rekao je Pupovac. Mađarski veleposlanik istaknuo je da je međuparlamentarna suradnja Hrvatske i Mađarske najintenzivnija u regiji i može poslužiti kao primjer suradnje dvije susjedne zemlje koje redovitim i sadržajnim susretima na svim parlamentarnim razinama, sve do razine predsjednika parlamenata, njeguju i potiču kvalitetne bilateralne odnose. 

Milorad Pupovac naglasio je da je hrvatski prioritet u ovoj godini ratifikacija Pristupnog ugovora u zemljama članicama EU te prilagodba i priprema hrvatskih institucija i Hrvatskoga sabora za buduće funkcioniranje unutar EU gdje će mađarska iskustva i pomoć biti dragocjeni. Mađarski veleposlanik upoznao je predsjednika vanjskopolitičkog odbora Hrvatskoga sabora sa modalitetima suradnje mađarske vlade i parlamenta u europskim poslovima te je u kratkim crtama izložio proceduru normiranu u Zakonu o odnosima vlade i parlamenta.

Author: Služba za odnose s javnošću