Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić primio izaslanstvo Pododbora za sigurnost i obrambene sposobnosti Parlamentarne skupštine NATO-a

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić te članovi Marin Jurjević i Velimir Pleša razgovarali su danas s izaslanstvom Pododbora za sigurnost i obrambene sposobnosti Parlamentarne skuštine NATO-a. 
Predsjednik Pododbora Vahit Erdem i njegovi suradnici zanimali su se za aktualna sigurnosna pitanja, preustroj Hrvatske vojske, razinu odnosa sa susjednim zemljama, te unapređenje ukupne suradnje Republike Hrvatske sa NATO-om.
Krešimir Ćosić goste je upoznao sa prioritetnim pitanjima hrvatske politike poput izgradnje civilnog društva, povratka izbjeglica, zaštite prava manjina, suradnje poput izgradnje civilnog društva, povratka izbjeglica, zaštite prava manjina, suradnje s Haagom, razminiravanja, reforme javne uprave, te pravosudnog sustava i uloge medija u društvu. Pritom se osvrnuo i na sigurnosna pitanja koja se tiču reginoalne suradnje na suzbijanju međunarodne trgovine drogom, ljudima i oružjem, a posebnu pozornost dao je preustroju obrambenog sustava Republike Hrvatske.
"U zadnjih osam godina", upozorio je Ćosić, "Ministarstvo obrane nalazi se u jednom tranzicijskom procesu smanjivanja kadrova i ukupnog proračuna". Prema njegovim riječima, današnji proračun za obrambeni sustav nije dovoljan za kvalitetno ulaganje u modernizaciju Hrvatske vojske,a time niti za sudjelovanje u mirovnim misijama međunarodne zajednice i NATO-a, što je jedna od primarnih obveza Republike Hrvatske na međunarodnom sigurnosnom planu. Slijedom toga, Ćosić je najavio posjet hrvatskim vojnicima u Afganistanu već sredinom godine.
Izrazivši zahvalnost hrvatskom izaslanstvu na iscrpnom izvješću, gospodin Erdem je naglasio kako Hrvatska na ovom području ima vrlo važnu ulogu za sigurnu i političku stabilnost, zbog čega želi što skorije vidjeti Hrvatsku kao novu članicu NATO-a.