Gordan Jandroković primio u radni posjet Martina Raguža

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković primio je u radni posjet predsjedajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Martina Raguža, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa. 

U razgovoru je obostrano konstatirano da su odnosi dviju zemalja prijateljski i dobrosusjedski i da treba stimulirati rješenja koja će biti u interesu obiju država. Iskazana je obostrana želja za jačanjem parlamentarne suradnje i izražen stav da bez kvalitetne suradnje nema ni europske perspektive za zemlje regije. Zajednički cilj treba biti stabilna jugoistočna Europa, a budućnost utemeljena na dijalogu i mirnom rješavanju svih otvorenih pitanju.

Martin Raguž je rekao kako BiH pokazuje sposobnost preuzimanja odgovornosti za vlastitu budućnost, a nalazi se pred važnom etapom - zaključivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kada će pomoć Hrvatske i njezina iskustva, posebice ona na usklađivanju zakonodavstva, biti posebice bitna i potrebna. Rekao je da se u BiH trebaju izbalansirati interesi sva tri konstitutivna naroda, a da opći interes i postizanje europskog standarda ne smije ići na štetu bilo kojeg posebnog interesa, za što treba pronaći pravu formulu.

Gordan Jandroković je naglasio da će Hrvatska čvrsto podržavati put BiH prema Europskoj uniji i NATO-u i spremna je ponuditi sva svoja iskustva i pomoć. „Hrvatska je zainteresirana da BiH bude stabilna država u kojoj djeluju sve institucije sustava i očekuje da će ustavnim rješenjima BiH biti država tri konstitutivna naroda." Uputio je poziv vanjskopolitičkom odboru Parlamentarne skupštine BiH da posjeti Hrvatski sabor.